Jergović i Lovrenović napustili PEN centar BiH zbog antifašističkog stava ostalih članova

s
Kao razlog napuštanja naveli taj što je PEN centar digao glas protiv održavanja mise u Sarajevu za stradale pripadnike ustaške vojske na Bleiburgu 1945.

Književnici Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović nisu više članovi PEN centra BiH, pišu "Vijesti.ba". 

Oni su danas poslali obavještenja PEN centru poručivši kako ih se više ne treba smatrati članovima ove najuglednije književne institucije u svijetu. Jergović i Lovrenović su kao razlog napuštanja naveli taj što je PEN centar digao glas protiv održavanja mise u Sarajevu za stradale pripadnike ustaške vojske na Bleiburgu 1945.

- Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne, ni identitetske veze između PEN centra u Bosni i Hercegovini, u čijem sam osnivanju 31. oktobra 1992. sudjelovao i PEN centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova - naveo je Miljenko Jergović.

Pismenu ostavku na članstvo u PEN centru BiH dostavio je i Ivan Lovrenović.

- Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću “zastupanja“ neke od tih strana kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkog PEN-a od 9. maja 2020. godine. Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satiričnim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. Razoga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkog PEN-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostajanje u njemu. Tražim da me se s današnjim danom brišete iz članstva u PEN centru u Bosni i Hercegovini - napisao je Ivan Lovrenović.

Članovi PEN centra u BiH su 9. maja uputili pismo povodom Dana pobjede nad fašizmom u kojem su iskazali nerazumijevanje za održavanjem mise 16. maja u Sarajevu za stradale pripadnike ustaškog pokreta, pišu "Vijesti.ba".