Jesmo li na bh. ili na švedskom modelu borbe protiv pandemije?

korona
Rekordne brojke zaraženih bilježe se u BiH. Otvaraju se i pitanja jesu li mjere odgovarajuće i jesmo li na bh. ili pak švedskom modelu?

 

Zlatana iz Falköpinga u Švedskoj, sreli smo u Gospodskoj ulici. Bh. covid mjere, pa i ove trenutne, liberalizovane, ocjenjuje mnogo oštrijim nego švedskim.

N1: Da li Vam ovo liči na švedski model?

"Ne, Bože sačuvaj. Ovdje je rigorozno. Mi tamo kada vidimo jednog čovjeka sa maskom, to je za nas smješno, čudo. Jer mi se tamo ne pridržavamo što se tiče korone, jer to je takva zemlja koja ne želi da ide ekonomski u propast. Vidim da i BiH ovdje nema niti turista, znači da će BiH sada mnogo izubiti, jer nema dijaspore. Ovdje nema fabrika. Ne vidim neke fabrike da mogu da donose neki novac", rekao je Zlatan Avdić.

Novac je upravo, tvrdi Zlatan, razlog postojanja švedskog modela.

"Ja kada gledam vijesti, oni govore o vama, drugima, najmanje o sebi. Ne govori se o tačnim brojkama, to se krije. Boje se za ekonomiju. Kada sam pričao sa nekim Šveđanima, kažu mi, pa ostaće neko, a taj neko će moći ići naprijed", kazao je.

Idemo li naprijed, sa Bh. ili pak švedskim modelom borbe protiv korone? Jesmo li na švedskom modelu i na odgovornosti pojedinca?

"Švedski model, ako gledate sa aspekta sistema, nije isto to što mi imamo danas. Švedi nikada nisu proglasili vanrednu situaciju, nalaze se u redovnoj situaciji. Kod njih nikada nisu bile preporučene neke mjere po pitanju ponašanja u zajednici, kao što su kod nas, kada govorimo o nošenju maski u zatvorenom prostoru, ili javnom prevozu", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Šveđani su imali pojedine zabrane, poput posjeta staračkim domovima. Dok se polemiše o efikasnosti sistema u borbi protiv COVID—a ljekari imaju jednu poruku.

"Držite distancu, nosite maske u zatvorenom prostoru, čuvajte se, čuvajte svoje najbliže", kazao je Slobodajn Hajder, pomoćnik direktora UKC RS.

Uprava za inspekcijske poslove RS za vikend će pojačano će kontrolisati poštivanja mjera zaštite od epidemije.

Posebna pažnja biće usmjeren na ugostiteljske objekte, te svadbene salone, restorane, hotele. Kontrolisaće se i javni prevoz u kojem je također obavezna redovna dezinfekcija, te nošenje maski.