Jeste li već probali turski sladoled dondurmu?

Home

Jeste li već probali turski sladoled dondurmu?


Cazin je još prošloga ljeta ponio epitet prvoga grada u BiH u kojem se može probati originalna turska dondurma ili vrhunski specijalitet u formi sladoleda kakav se služi još samo u Turskoj. Zahvaljujući univerzitetskom profesoru u penziji Osmanu Nalbantu koji dolazi s krajnjeg jugoistoka Turske, odnosno grada Kahramanmaraš, koji je i poznat po ovom sladoledu, originalna turska dondurma dostupna nam je i ovog ljeta u slastičarni Divan na Maloj Lisi (prizemlje stambene zgrade Imobiliare Beganović), a uskoro i na još nekoliko lokacija u gradu.

Tekstura ovog sladoleda je drugačija od onog na koji smo navikli. Miješa se poput tijesta, gotovo se i ne topi, a jedno prof. Osman posebno naglašava; –„Od ovog sladoleda vas nikad ne može zaboljeti grlo. On nema čestice vode i leda. To je jednostavno hladna i slatka poslastica u kojoj se može uvijek uživati“. Prof. Nalbant će s porodicom i ovo ljeto provesti u Cazinu koji mu je, nakon rodnog Maraša, najdraže mjesto i u kojem već nekoliko godina djecu i mlade podučava turskom jeziku.

Dondurma se pravi od salepa što ovaj sladoled čini maksimalno kremastim. Salep je prah koji se dobija mljevenjem gomolja divlje orhideje. Inače se od ovog praha radi i poseban napitak koji se nekad služio i u slastičarnama na sarajevskoj Baš čaršiji. Uz salep, tu je mastika- aromatična smola, koja se dobija iz istoimenog zimzelenog grma iz porodice pistacia. Drugo ime za mastiku je „arapska guma“ i osnovni je sastojak jos jednog prepoznatljivog deserta, rahat-lokuma. Sve to čini ovaj sladoled potpuno drugačijim i posebnijim od svih ostalih sladoleda na svijetu i svi koji su ga probali potvrdiće vam da se radi o vrhunskoj poslastici bez ikakve konkurencije.

Turski sladoled dondurma u slastičarni Divan može se kupiti u porodičnim pakovanjima i kornetu i bez obzira što još uvijek nije tako sunčano vrijeme, potražnja je već velika. Ukoliko to još niste učinili, probajte dondurmu i uvjerite se o kakvom je vrhunskom sladoledu riječ.

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 09/05/2017 - 13:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top