Jesu li Krajišnici zaslužili ovakve zastupnike i zašto premijer Ružnić ne bi smio prihvatiti ucjene

.

Situacija u vlasti u Unsko-sanskom kantonu je nestabilna od samih izbora 2018. godine i od trenutka kad je sa 16 glasova izabrana aktuelna vlada na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem, iz A-sda. Osim ove stranke koja ima najveći broj zastupnika, aktuelnu Vladu su podržali još i SDP, Nezavisni blok, SBB i zastupnica Naše stranke, koja je iznijela stav da ta stranka neće učestvovati u vlasti, ali su podržali da USK dobije vladu i krene naprijed. Ostale stranke su predložile i imaju ministre u aktuelnoj vladi. 

 

U međuvremenu je došlo do nekoliko promjena dresova iz reda aktuelnih zastupnika, tako da je SBB ostao bez oba zastupnika, Laburisti bez dva, A-sda bez jednog, Pomak bez jednog... 

 

Parlamentrna većina je uvijek bila na ivici kvoruma i svaki od zastupnika je bio onaj koji pravi prevagu, pa su mnogi od njih pokazali svoja prava lica, a neki i suprotno stavovima organa stranaka na čijim listama su bili i dobili mandate, vodili i vode ucjenjivačku politiku, pa su njihovu ‘ruku’ za budžet ili neki važan dokument dobro ‘naplaćivali’, tražeći zapošljavanja rodbine ili pozicioniranje svojih privatnih kadrova na rukovodeća mjesta u USK, a u posljednje vrijeme to isto rade u procesu najavljene rekonstrukcije Vlade USK. 

 

Mediji su već pisali o tome, kako pojedinačno zastupnici za svoj glas traže lična imenovanja za sebe, ali i svoje bliske privatne kadrove, a čak i unutar stranaka kojima pripadaju neki od tih zastupnika koji ucjenjuju podrškom, nisu upoznati sa njihovim neetičkim i neprofesionalnim djelovanjem. 

 

Kako saznajemo, taj je proces posebno intenzivan ovih dana, kada se treba zakazati vanredna sjednica Skupštine USK, na kojoj bi se usvojio Plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i osiguralo finansiranje zdravstva i zdravstvenih radnika. U takvoj situaciji, nekoliko zastupnika pojedinačno, kao i partnera u vlasti pokušava isposlovati tačku dnevnog reda i rekonstrukciju vlade u kojoj bi bili imenovani njihovi kadrovi. Posebno u ovome prednjače, tvrdi izvor iz Vlade USK, zastupnici Amir Murić, Ifeta Kadić, ali i Nisvet Jusić i neki zastupnici SDP-a. 

 

USK je kanton koji je poznat po čestim smjenama vlada, ali broj zastupnika- preletača, koji na jednoj listi osvoje mandat, a onda ucjenjujući izvlače za sebe i svoje bližnje imenovanja, pozicije, poslove... je veoma zabrinjavajući i otežava opći razvoj i napredak našeg kantona i države. O nekim najočitijim primjerima zloupotrebe svoje funkcije u službi imenovanja, zapošljavanja i namicanja svoje rodbine i bližnjih u ovome mandatu, pisaćemo u narednom periodu. 

 

Ali, ono što bi trebao premijer Ružnić uraditi, jeste da se odupre svim ovim ucjenama i odbije lične zahtjeve bilo kojeg od zastupnika. Također, sa svim tim bi morao upoznati i javnost Krajine, koja mu u posljednje vrijeme daje značajnu podršku, upravo da radi i vodi kanton naprijed, a ne da bude predmet ucjena. Nema ni jednog razloga, posebno u ovim teškim trenucima pandemije i krize, da on ispunjava lične želje pojedinih zastupnika, koji bi za takvo ponašanje i odnos morali završiti na stubu srama i biti odbačeni od naših birača. Hoće li uspjeti u ovome premijer Ružnić znaćemo ubrzo, a svačije ponašanje, posebno ono političke korupcije moraće biti istraženo i dobiti svoj i politički i pravni epilog. 

 

Cazin.net