Jim Mattis u Ukrajini zbog isporuke oružja

Home

Jim Mattis u Ukrajini zbog isporuke oružja

Američki ministar odbrane Jim Mattis stigao je u Ukrajinu na razgovore o mogućem jačanju američke podrške snagama Kijeva, koje se tri godine bore protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Mattis će se u četvrtak sastati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i kolegom Sepanom Poltorakom kako bi potvrdio podršku američke administracije Kijevu, bez obzira na najavu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa tokom izborne kampanje da se želi približiti Moskvi.

Vlasti Kijeva se nadaju uvjeriti Washington da im isporuči oružje, posebno protutenkovsko i protuzračno oružje, uz pomoć u opremi koju im Amerikanci već dostavljaju.

Iako se američka vojska pozitivno izjasnila o tim zahtjevima, Trump ih treba odobriti i neki strahuju da bi takve isporuke mogle izazvati eskalaciju sukoba, većim dijelom zaleđenog nakon nekoliko prekida vatre.

Sukob traje tri godine

"Od prvog dana ruske agresije pozivali smo sve zemlje svijeta da nam pomognu isporukom oružja. Za sada nam je samo Litvanija dostavila tu pomoć", naglasio je ministar Poltorak.

U tom sukobu, koji već tri godine traje na istoku Ukrajine, poginulo je više od 10.000 ljudi.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da finansijski i vojno pomaže pobunjenicima, što Moskva negira.

Mirovnim sporazumima, potpisanim u Minsku u februaru 2015. godine, okončane su gotovo sve borbe, ali sukobi i dalje redovno izbijaju duž linije razgraničenja.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavljeno: Čet, 24/08/2017 - 07:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top