JKP VODOVOD CAZIN: Došlo je do zamućenja vode na području Stijene

VODOVOD CAZIN
Kao posljedica sanacije kvara na glavnom cjevovodu na području Stijene došlo je do zamućenja vode u dijelovima MZ Polje i MZ Stijena.

Zašto je voda ponekad žućkasta ili mutna?

Ova pojava se dešava najčešće kao posljedica sanacije kvarova na većim cjevovodima. Izvorska voda nije apsolutno čista te se s vremenom na cjevovodu formira talog. Zbog takvog taloga se vrše čišćenja rezervoara i ispiranje cjevovoda. Međutim prilikom sanacije kvarova posebno na velikim profilima cjevovoda te nakon pustanja vode u cjevovod dio tog taloga se podigne i zamuti vodu.

Ovakva zamućenja uglavnom nisu dugotrajna te se smiruju nakon 24 h. Osim toga, postoji također mogućnost da nakon pucanja cijevi i kvara, u instalacije prodre zemlja. Nakon sanacije kvara moguće je da se nekada na slavini pojavi zamućenje. U svakom slučaju, kao posljedice naprijed navedenih situacija, mutnoća vode na slavinama ne može trajati dugo. Potrebno je pustiti da oteče voda koja se treba za kratko vrijeme potpuno izbistriti i onda je spremna za korištenje.

Naravno, mutnoća može nastati i kao posljedica loših vremenskih prilika ali o takvoj vrsti zamućenja JKP Vodovod Cazin svoje potrošače redovno obavještava putem sredstava javnog informisanja.