JKP "Vodovod" Cazin: Zašto je voda ponekad bijela?

Home

JKP "Vodovod" Cazin: Zašto je voda ponekad bijela?


JKP "Vodovod" Cazin od nedavno ima svoju Facebook stranicu u cilju bolje informiranosti građana o planiranim radovima, prekidima u isporuci vode, sanaciji kvarova, također odgovaraju na pitanja građana iz oblasti vodosnadbijevanja Grada Cazina.

Jedno od najčešćih pitanja jeste Kakva je tvrdoća vode iz vodovodnog sistema? na šta su iz "Vodovoda" već odgovorili, kao i ko kontroliše kvalitet vode iz vodovodnog sistema Grada Cazina.

Građane Cazina također zanima zašto je voda ponekad bijela, a JKP "Vodovod" odgovara:

Ovo je pojava koju za koju potrošači najčešće smatraju da potiče od prekomjerne količine klora u vodi. Međutim, razlog pojave bijele boje vode nije zbog klora u vodi već su u pitanju sitni mjehurići zraka koji u vodu dospijevaju zbog miješanja zraka i vode pod povećanim pritiskom, a koji iz vode iziđu nedugo nakon sipanja vode u posudu. Ova pojava najčešće se dešava kada se cjevovodi isprazne zbog sanacije kvarova te nakon ponovnog puštanja vode u cjevovod. Usljed velikog pritiska vode zrak koji se nađe u cjevovodu se izmiješa s vodom te daje bijelu boju vode. Bitno je naglasiti da pojava bijele boje vode nije opasna po zdravlje potrošača.

Klor u vodi se ne može vidjeti iako ga u vodi u našem sistemu uvijek ima u dozvoljenim granicama s ciljem da se izvrši dezinfekcija vode. Dozvoljenu koncentraciju rezidualnog klora propisuje Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće FBiH i ona iznosi maksimalno 0,5 mg/l.

Radnici JKP Vodovod Cazin svakodnevno provjeravaju koncentraciju rezidualnog klora u vodi kako bi se obezbijedilo da njegova količina uvijek bude prisutna u vodovodnom sistemu u dozvoljenim granicama.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno se možete javiti u inboks stranice.

 

(Cazin.NET)

 

Topic
Objavio: Sat, 07/10/2017 - 11:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top