JKUP „Komunalije“ d.o.o. zatražilo pomoć od IOM-a za čišćenje prostora kod GP Maljevac

Obzirom na trenutno stanje okoliša na lokaciji područja na kojem su bila smještena nepoznata lica (migranti iz istočnih zemalja), tj. lokacija na magistralnoj cesti R400 A na području općine Velika Kladuša, granični prelaz Maljevac, JKUP „Komunalije“ d.o.o uputilo je apel IOM-u (Međunarodnoj organizaciji za migracije), u kojem stoji:

„Poštovani,

S obzirom da je općinu Velika Kladuša zadesila u posljednjih devet mjeseci migrantska kriza koja je uveliko unijela svaku vrstu nesigurnosti u našu općinu i u naše stanovnike molimo Vas da nam pomognete u dolje navedenoj situaciji.

Naime kao što već znate, određena skupina nepoznatih lica (migranata) bila je smještena na magistralnoj cesti R 400 A koja se nalazi u neposrednoj blizini graničnog prelaza Maljevac, te je tom prilikom ostavila na tom području enormno velike količine otpadnog materijala i time proizvela velike rizike kada je u pitanju zdravlje samih stanovnika naše općine ali i stanje kompletnog okoliša na tom području.

Vrlo je moguća vjerovatnost izbijanja epidemija zaraznih bolesti koje mogu biti pogubne za naše građane, s toga Vas molimo da nam finansirate uklanjanje otpadnog materijala sa tog područja kao i finansiranje dezinfekcije i drugih metoda koje su potrebne kako bi stanje vratili u prvobitni oblik.

Naše preduzeće je već potrošilo sva raspoloživa sredstva za pomoć ovim ljudima i zaista više nismo u mogućnosti nastaviti dalje finansirati zbrinjavanje migranata.

Do sada smo se obraćali svim institucijama u ovoj zemlji kao i nevladinim organizacijama od kojih nismo dobili ništa osim lažnih obećanja.„