Joe Biden ruskom predsjedniku predložio sastanak povodom krize u Ukrajini

Putin
Zbog napetosti koje su izmaknule kontroli u ukrajinskoj krizi, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden je nazvao Vladimira Putina i predložio da se sastanu u trećoj zemlji, podvlačeći predanost Amerike ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

 

"Predsjednik Biden također je jasno rekao da će Sjedinjene Države čvrsto djelovati u obrani svojih nacionalnih interesa kao odgovor na ruske akcije, poput cyber napada i uplitanja u izbore", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

"Predsjednik je izrazio zabrinutost zbog naglog povećanja trupa ruske vojske na okupiranom Krimu i na ukrajinskim granicama i pozvao Rusiju na deeskalaciju napetosti", navodi se.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a posljednjih sedmica pojačale su se borbe na istoku Ukrajine, gdje su se vladine snage borile protiv separatista podržanih od Rusije.

Ruski zvaničnici redovno optužuje NATO da destabilizuje Evropu pojačavanjem svojih snaga na Baltiku i u Poljskoj nakon aneksije Krima.

Tokom razgovora, Biden je potvrdio cilj da se izgradi "stabilan i predvidljiv odnos" s Rusijom i rekao da bi se sastanak u sljedećim mjesecima mogao baviti "cijelim nizom pitanja" s kojima se suočavaju dvije svjetske sile.

S druge strane, Rusija je saopćila da je Biden rekao Putinu da želi normalizovati odnose i sarađivati u kontroli naoružanja, iranskom nuklearnom programu, Afganistanu i klimatskim promjenama. Potvrdili su da je Biden predložio sastanak na visokom nivou, ali nije rečeno kako je Putin odgovorio.