"Još puno posla do sporazuma o Brexitu"

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je da je potrebno još puno posla da bi se osigurao sporazum o odlasku Britanije iz bloka, a isti stav zauzela je i Evorpska komisija.

Johnson je rekao na sastanku Vlade da je i dalje moguć sporazum u "posljednjem trenutku" nakon što su dvije strane nastavile intenzivne pregovore kako bi se izbjegao neuredni Brexit 31. oktobra.

"Premijer je rekao da postoji mogućnost napretka, ali da je još potrebno dosta toga uraditi da bi se osigurao sporazum koji bi bio u interesu svih i da se svi moramo pripremiti da napustimo EU bez sporazuma 31. oktobra", rekla je portparolka britanskog premijera.

Britanija je saopštila da su posljednji razgovori sa EU bili "konstruktivni" i da će sutra uslijediti novi.

Johnson se nada da će sporazum biti dogovoren na vrijeme kako bi ga odobrili lideri EU na samitu u Briselu naredne sedmice.

Britanski premijer, ipak, mora da ubijedi duboko podijeljeni parlament da ratifikuje sporazum na sjednici koja bi trebalo da bude održana 19. oktobra.

Ako u tome uspije, onda će Britanija napustiti EU uz sporazum, dok će u suprotnom poslanici pokrenuti borbu za odlaganje Brexita, koja bi se mogla završiti na sudovima.

Evropska komisija saopštila je večeras da predstoji još dosta posla i da se razgovori nastavljaju sutra.

U saopštenju se navodi da će glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier informisati 27 članica o ishodu razgovora na sastanku u Luksemburgu u utorak.

Neimenovani diplomata rekao da i dalje postoje razlike u vezi sa carinama.

Izvor: