Još trojici članova CIK-a istječe mandat, novih ni na vidiku

Izvjesno je da će ovakav saziv CIK-a provesti i lokalne izbore iduće godine, kazao Šehić

Zbog nerada Parlamenta BiH i politike koja blokira uspostavu vlasti i parlamentarnih komisija, Centralna izborna komisija (CIK) BiH s krajem ovog mjeseca imat će pet od sedam članova kojima je istekao mandat, mada imaju zakonsku obavezu obavljati dužnost do imenovanja novih članova.

Nema komisije

Branku Petriću i Suadu Arnautoviću sedmogodišnji mandat je istekao još u septembru prošle godine. U ovom mjesecu isto će se desiti s Ahmetom Šantićem, Stjepanom Mikićem i Novakom Božičkovićem.

- Prekršen je Izborni zakon BiH, koji je propisao da se 30 dana prije isteka mandata raspisuje konkurs – kazao nam je Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a i politički analitičar.

Konkurs treba raspisati parlamentarna Komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a, koje nema. U konačnici, članove CIK-a imenuje Predstavnički dom Parlamenta, koji je u blokadi.

Ovakav saziv

Šehić kaže da je izvjesno da će ovakav saziv CIK-a provesti i lokalne izbore iduće godine, s obzirom na to da se od raspisivanja do potvrđivanja izbora ne mogu birati novi članovi.

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora trebala bi biti donesena početkom maja.

- Nažalost, zakonom je predviđena i ova situacija, pa je rečeno da će član CIK-a raditi dok ne bude imenovan novi. Sve što ne bi trebalo biti, kod nas je po zakonu. Ovdje nije do CIK-a, već do Parlamenta BiH. Ovako će biti sve dok se ne izmijeni Izborni zakon, ne propišu rokovi i posljedice za neodgovornost – dodao je Šehić.

U CIK-u ističu da je politika ta koja nije uradila svoj posao, a trebala je i mogla je.

Izborni ciklus još traje

Zakonski, kažu u CIK-u, njima ne može isteći mandat, već se on produžava dok se ne završi izborni ciklus, a on još traje jer još nemamo predsjednika i potpredsjednike FBiH. 

- Pet članova CIK-a bit će samo duže u mandatu. Također, kada članu istekne sedmogodišnji mandat, on nastavlja obavljati dužnost do izbora novoga. Nije ostavljena mogućnost da nema jednog člana CIK-a – pojasnio je predsjednik Centralne