Joseph Borrell: Zapadni Balkan bio je i nastavit će da bude prioritet za EU

asd
Borrell je na kraju današnjeg sastanka šefova diplomatija EU najavio i sveobuhvatnu raspravu o zapadnom Balkanu na sljedećem Vijeću EU u aprilu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borrell izjavio je na kraju sastanka šefova diplomatija zemalja članica da je zapadni Balkan bio i nastavit će da bude prioritet za EU.

Borrell je izjavio da je danas informisao ministre spoljnih poslova zemalja članica o posljednjim dešavanjima na zapadnom Balkanu, a u svjetlu nedavane posjete regionu specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Borrell je na kraju današnjeg sastanka šefova diplomatija EU najavio i sveobuhvatnu raspravu o zapadnom Balkanu na sljedećem Vijeću EU u aprilu.

Ministri devet zemalja založili su se za snažniju podršku proširenju EU na Balkan, navodeći u pismu da drugi akteri mnogo efikasnije predstavljaju svoju pomoć i tako potkopavaju pouzdanost EU, kredibilitet i percepciju solidarnosti Unije.

- Moramo da potvrdimo našu posvećenost članstvu ovih zemalja u EU. Zemljama regiona potrebna je naša podrška, rekao je ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku, prenosi Srna.