Josip Brkić: NATO je pružio ruku BiH, zabrinuti su napadima na institucije

.

Pomoćnik šefa bh. diplomatije Josip Brkić učestvovao je na NATO samitu u litvanskom Vilniusu, a za Klix.ba je govorio o onome što se dešavalo na ovom važnom sastanku.

"Na Samit NATO-a BiH je kao država partner pozvana na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u formatu Sjevernoatlantskog vijeća. Pored BiH, zemlje partneri su bile Moldavija i Gruzija", rekao je Brkić.

On je istakao da su sve zemlje članice NATO-a izrazile punu podršku BiH na euroatlantskom putu i rekle da kada mi odredimo i dođemo do te situacije, bit ćemo u mogućnosti da razgovaramo o članstvu u NATO savezu, a da do tada iskoristimo apsolutno sve mehanizme i alate koje imamo na raspolaganju da produbimo saradnju.

"Jako je važno da su ministri dali apsolutnu podršku stabilnosti, teritorijalnom integritetu BiH i svih njenih institucija i uistinu rekli da bez prejudiciranja članstva s njihove strane oni nastavljaju saradnju s BiH", kazao je.

Brkić je istakao segment jačanje kapaciteta BiH gdje su pojedine države izdvojile finansijska sredstva za opremanje i jačanje Oružanih snaga BiH.

"To je vrlo snažna politička poruka nastavka političkog dijaloga sa BiH i saradnje s Oružanim snagama BiH", dodao je.

Na pitanje da li se na marginama samita razgovaralo o situaciji u BiH i da li razgovarano o ukidanju MAP-a (Akcioni plan za članstvo) na način kako je to sada urađeno za Ukrajinu, Brkić odgovara:

"Ruska agresija na Ukrajinu je naravno bila velika tema samita, neizbježna, gdje se razgovaralo o aspiraciji Ukrajine da postane članica NATO-a, ali sve članice ne razmišljaju na isti način u ovom trenutku po pitanju članstva Ukrajine. Nama je važno da mi imamo svoj put i svoju agendu, da je BiH čvrsto trasirana u tom dijalogu s NATO savezom.

Dosta zemalja, čak i NATO u svom završnom komunikeu, je izrazilo zabrinutost secesionističkom politikom koja se provodi u BiH, ali podjednako tako i napade na institucije odnosno slabljenje institucija BiH odakle god da dolaze", rekao je.

Kaže da se nije razgovaralo o BiH kao sigurnosnoj prijetnji, ali sa BiH se razgovaralo o svemu.

"Kada konsenzusom dođemo do trenutka da razgovaramo o članstvu, NATO će biti spreman za BiH. NATO pruža ruku, a do nas je kada ćemo mi moći i htjeti da prihvatimo ruku članstva i postanemo punopravna članica", izjavio je Brkić.

Pitali smo ga i da li su članice NATO-a svjesne političke situacije u BiH i da će se konsenzus o članstvu u NATO-a teško postići s obzirom na politike koje dolaze iz manjeg bh. entiteta RS.

"Što se tiče zemalja članica NATO saveza, mnoge su izrazile zabrinutost zbog napada na integritet institucija BIH, a posebno je pocrtan taj secesionističih pristup koji dolazi iz pojedinih dijelova BiH, ali i maligni utjecaj trećih zemalja. Ove politike secesionizma pa i unitarizma u BiH, sve ono što nije ustavni patriotizam BiH, dovodi u pitanje stabilnost BiH. Koliko znam nije se razgovaralo u kontekstu sigurnosne ugroze u BiH i slanju dodatnih trupa NATO-a u BiH, ali procjene o tome donosi komandant EUFOR-a", rekao je.

Ističe da EUFOR procjenjuje i određuje sigurnosnu situaciju u BiH i da li im treba manje ili više vojnika za ispunjenje zadaće,

Iduće godine BiH će biti domaćin NATO partnerskog simpozija što će biti jak signal i podrška BiH iz NATO-a, a riječ je o najvažnijem događaju za NATO mimo samita i ministarskih sastanaka.

"U BiH dolaze sve zemlje članica NATO-a i sve zemlje partneri i organizacije partneri NATO-a. To daje vidljivost BiH i vidljivost saradnje BiH i NATO-a", naveo je.

Josip Brkić se za Klix.ba javio iz New Yorka gdje će narednih dana imati sastanka sa zvaničnicima UN-a i UNDP-a te predstaviti Voluntary National Reviews u skladu sa ispunjenjem ciljeva održivog razvoja 2020-2030. BiH je među prvim zemljama koja ispunjavaju tu obavezu pred Generalnom skupštinom UN-a u petak.