Josip Broz Tito rado je dolazio u Bihać i Krajinu (FOTO)

Tito
Povodom 40. godišnjice smrti Josipa Broza Tita.

Vjerovatno jednu od najemotivnijih poruka, nakon smrti Josipa Broza Tita, poslao je Miroslav Krleža s riječima; Za dugom kolonom svojih mrtvih divizija ode Tito preko – preko Romanije. Ode on na daleke nedogledne poljane narodne pjesme odakle kao da je i stigao.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Tito je često dolazio u Krajinu i Bihać, uspomene koje su ga vezala za taj grad i te ljude na Uni, bile su čvrste i neraskidive. Više je razloga za to, ali svakako jedan od najznačajnijih je dugi boravak u Bihaću kao i sjeta na Prvo zasjedanje AVNOJ-a, gdje je stvarana država na čijem čelu se nalazio sve do svoje smrti. Upravo na tom prostoru su divizije iz Krležine posljednje poruke, predvođene Josipom Brozom Titom stvarale svoju prvu državu – Bihaćku republiku. Na prostoru od gotovo 48.000 km, s improviziranim institucijama jedne države, stvorene su veze Tito – Bihać – Krajina. Na prostoru Krajine, Tito je boravio od 8. oktobra 1942. godine kada se nalazio na Oštrelju nadomak Bosanskog Petrovca, pa sve do 24. januara kada je uslijed Četvrte neprijateljske ofenzive morao napustiti Ostrožac kod Cazina, nakon čega se uputio prema Drvaru. Konkretno, u Bihaću je boravio od 20. decembra do 9. januara 1943. godine. Boravak Tita i partizana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine možda su najbolje opisali Vladimir Nazor u svome djelu “S partizanima”, napisanom upravo na inspirativnom Ostrožcu i Kosta Nađ u svojim “Ratnim uspomenama”.

Ukupno pet puta do svoje smrti, Tito se vraćao i svraćao u Bihać. U zanosu tek izvojevane pobjede Tito je prvi put posjetio Bihać 26. jula 1951. godine, da bi se na njegovu novu posjetu čekalo punih 15 godina, kada je opet, 11. aprila 1966. godine, došao u Bihać. Tom prilikom Tito je posjetio i zgradu Muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a (danas u sastavu JU Muzeja Unsko-sanskog kantona). Očigledno raspoložen evociranjem svojih ratnih uspomena, prišao je govornici i obratio se riječima: “Okrenite svjetla prema sali da vidim publiku.”

U narednim godinama Tito će još tri puta posjetiti Bihać i to: 3. maja 1969. godine, 2. i 3. juna 1974. godine, ovoga puta u pratnji Džemala Bijedića, da bi posljednji put samo navratio u Bihać na svome putu prema Bugojnu 28. marta 1977. godine. Iako se zadržao kratko, prvom počasnom građaninu Bihaća, Josipu Brozu Titu uručena je prva Zlatna plaketa opštine Bihać; 4. novembar.
Tri godine nakon toga, riječima Miodraga Zdravkovića na nacionalnoj televizij: “Umro je drug Tito”, započela je jedna nova era života, za sve one koji su rado ili nerado, dočekivali Tita u Krajini i Bihaću.

Priredili: voditelj historijskog odjeljenja Dino Dupanović, kustos historičar i dokumentarista Davor Midžić