Jovan Divjak: Državo, brani svoje branioce!

Za Sarajevo i BiH 2. maj je bio historijski, najteži dan

Ne stidi se priznati i danas penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak, poznat po hrabrosti i srčanosti, kako ga hvata jeza kada se sjeti tog 2. maja 1992. godine.

- Bio je to istorijski dan za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Bio je to najteži dan, ali uspjeli smo da se odbranimo. Agresori više nikad nisu ušli u jezgro Sarajeva, nisu ni pokušali nakon tog dana. Tako je očuvano Sarajevo, temelji Bosne i Hercegovine. Još postoji želja da se očuva i ideja BiH. Ali, ne može, vidite da ne daju da uđemo u EU i NATO i osporavaju da je bio genocid nad Bošnjacima – kazao je jučer za „Avaz“ general Divjak.

Nemam dilemu

Kaže da bi i danas, 27 godina nakon historijskih dešavanja, uradio isto, krenuo u odbranu BiH i njene slobode.

- Tu nemam dilemu. No, s ovim iskustvom koje danas imam, bio bih sigurno bliži linijama najvažnijih dešavanja, odbrani Skenderije, Jevrejskog groblja. Bili smo u vezi, ali bih danas bio na tim mjestima, više da se to uradi vojnički kako treba – dodaje on.

Napominje da treba nakon svega odvojiti ta dva važna datuma – 2. kada je odbranjeno Sarajevo i 3. maj kada su, kaže, to treba priznati, počinjeni zločini.

Beograd ne odustaje

- Kada govorimo o 2. maju, ne znam zašto država BiH nije stala u zaštitu svojih vojnika. Država je borce prepustila da nam tužilaštva određuje ko smo, šta smo. Sud BiH oslobodio je 19 ljudi, Beograd ne odustaje od toga. Ponavlja se ista priča. Jeste, 3. maja desili su se zločini, za to neko treba odgovarati, ali ne treba kažnjavati one koji nisu krivi. Armija RBiH i država to nisu organizovali. Pojedinci jesu. Zato poručujem: Državo, brani svoje branioce! Istina se mora znati – kaže general Divjak.

Ne pucaj  

Divjaka smo zatekli u stanu, prekinuli ga u pisanju. Nije nepoznato da već 25 godina piše knjigu, zapravo sređuje svoje ratne dnevnike. Naslov je „Ne pucaj“, na naslovnici slika djevojčice koja bere cvijeće, vojnik u pozadini s puškom.

Podsjećamo ga da nam je prije godinu rekao da će knjiga biti gotova do kraja ove godine.

- I nastojat ću da bude tako. Promociju bismo vezali uz najvažniji datum u povijesti Bosne i Hercegovine, za ZAVNOBiH – kaže Divjak.