Jubilej pobjede nad fašizmom u BiH će biti upamćen po najavi mise za Bleiburg

Katedrala
U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama, 75. godišnjica pobjede nad fašizmom zbog pandemije korona virusa obilježena je skromnije, a u uoči samog obilježavanja 9. maja najavljeno je da će već za sedam dana u Sarajevu biti održano misno slavlje u čast žrtava Bleiburga.

Više od 50 miliona mrtvih žrtava fašizma, trebalo je da bude opomena svijetu, da se zlo koje je zaustavljeno prije 75 godina nikada i nikome ne ponovi.

"Ovo je jedna fina obljetnica, 75 godina, koja bi trebala, zapravo, da na neki način bude proslava protiv svih naših svjedočenja protiv svih i najvećih ljudskih anomalija", istakao je Darko Cvijetić pisac, pjesnik I dramaturg.

"Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope nas podsjeća da je fašizam moguće pobijediti I da je cijena visoka", kazao je Goran Božičević.

Za one koji su platili najveću cijenu, koji su dali život, na grobljima je danas i jučer položeno cvijeće delegacija, zvaničnika, antifašista, potomaka. No bez obzira na veliki broj žrtava i iz četrdesetih, kao i iz devedesetih godina ovoga vijeka, čini se da nismo dovoljno naučili.

Ovogodišnji jubilej pobjede nad fašizmom u našoj zemlji bit će upamćen po najavi misnog slavlja za poginule u Bleiburgu u Sarajevskoj katedrali. Brojne osude antifašista, jevrejske zajednice, političara I građana Sarajeva od Hrvatskog narodnog sabora koji je suorganizator mise ocijenjene su kao hajka protiv kardinala Vinka Puljića i Katoličke crkve. Danas su na saopćenje HNS-a stigli i odgovori.

"Ne mogu i neće nam neki kvazipolitičari ukaljati antifašističke vrijednosti, one iste vrijednosti duboko utkane u temelje svakog modernog i naprednog društva. To su bile i ostale i naše vrijednosti. Ne dozvoljavamo da nas prikažu kao nekoga ko je tolerantan na fašističke zločine. Tu kompromisa nema i obavezni smo nove generacije edukovati o onome što se dešavalo, kako u II Svjetskom ratu, tako i u vrijeme agresije na BiH", istakao je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

"Obilježavanje Blajburških žrtava se pretvorilo postepeno u relitiviziranje i rehabilitaciju i slavljenje ustaškog okupatorskog režima. I zadnje mjesto gdje bi to trebalo na bilo koji način raditi takvu stvar je Sarajevo", komentarisao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

"Siguran sam da je ovo svjesno urađeno nakon zabrana u Austriji, nakon što se svaki put ta misa iskoristila za ikonografiju onih koji su poraženi u ratu, ustaštva i NDHazije, sada dovodi u Sarajevo. Sarajevo neće biti centar koji će se suprotstavljati antifašističkoj Evropi", mišljenja je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Socijaldemokratska partija najavljuje i mirne proteste, ali iz kulturnog miljea glavnog grada BiH dolaze i nešto drugačije poruke.

"Pustite ih da vidimo ko su ti koji bez stida stoje iza ljudi koji su za gasne komore, za ubistva na industrijskom nivou samo da im vidimo face, a poslije ovoga mi možemo organizirati antifašiste u jednu snažnu organizaciju", rekao je Feđa Štukan glumac, pisac i aktivista.

Istovremeno i Evropa dan sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije obilježava skromnije nego je to zaslužio ovaj značajni jubilej. Zbog epidemije koronavirusa obilježen je bez većih manifestacija i svečanosti.