Juncker: Do novembra moguć dogovor o Brexitu

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean Claude) smatra da bi do novembra mogao biti postignut dogovor između EU i Velike Britanije o Brexitu. 

Junker je u izjavi za austrijske medije rekao da nije siguran da bi sporazum mogao biti postignut tokom oktobra, ali da je u proteklih nekoliko dana povećana šansa za postizanje saglasnosti.

Odgovarajući na pitanje bi li sporazum mogao biti postignut do narednog sastanka evropskih lidera sredinom oktobra, Junker je rekao da nisu toliko odmakli u pregovorima, ali da Brisel neće promijeniti stav u namjeri da postigne dogovor s Londonom.

On je naglasio da je protiv izlaska Britanije iz EU bez sporazuma, jer smatra to neće biti dobro ni za London ni za Brisel.

Britanski ministar za Evropu i Sjevernu i Latinsku Ameriku Alan Dankan  (Duncan) izrazio je optimizam da bi dogovor mogao biti postignut prije decembra.

Velika Britanija treba izaći iz članstva EU 29. marta 2019. godine, ali još nema dogovora o brojnim pitanjima, uključujući način za izbjegavanje uspostave kontrole na granici između Sjeverne Irske i Irske.