Jusić: Pobjednici su oni koji su poremetili genocidni plan nestanka jednog naroda

U bugojanskom naselju Vrbanja održana je završnica višednevne manifestacije „Šehidima dova, živima opomena“, kojom je obilježena dvadeset i peta godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila ovog te naselja Vrpeć i Crniče. 

Pobijeni su od pripadnika HVO-a u periodu od 17. do 28. jula 1993. Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina. Brojne delegacije položile su cvijeće i proučile Fatihu ispred centralnog šehidskog spomen-obilježja u centru grada i ispred šehidskig spomen-obilježja u Vrbanji.

Prema riječima potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović, Vrbanja je danas puno u Bosni i Hercegovini. U julu 1993. počinjen je zločin i nedužni ljudi su stradali od onih od kojih to nisu očekivali.

Nažalost, u posljednje vrijeme postoji pojedinačno i institucionalno djelovanje na izmjeni historije, kršenju istine o onome šta se dešavalo. Zločinci se pokušavaju pretvoriti u žrtvu, žrtva postaje agresor, negira se zločin, veličaju se zločinci, negira se genocid...

- Bošnjaci nisu bili samo žrtve, Bošnjaci su i pobjednici. Naša pobjeda je naš opstanak. Jednako kako obilježavamo godišnjice naših stradanja, mi moramo obilježavati datume i naših pobjeda. Mi smo pobijedili, i mi smo opstali. Mi smo narod koji je bio žrtvovan, ali smo izašli kao pobjednici. Naša budućnost mora biti građena za našu buduću generaciju, na bazi žrtve, ali i na bazi pobjede. Mi želimo graditi našu budućnost s našim komšijama, svima koji žele Bosnu i Hercegovinu. Naša budućnost mora biti građena na bazi istine zbog nas i naših budućih generacija – poručila je Mahmutbegović.

Prema riječima bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića, oni koji su počinili zločin moraju odgovarati, a institucije odgovorne za procesuiranje počinilaca i nalogodavaca zločina u Vrbanji pozvao je da pomognu na putu istine i pravde.

U Šehidskoj džamiji u Vrbanji priređen je vjerski dio programa, a nakon podne-namaza u ime reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića prisutnima se obratio izaslanik Muhamed Jusić.

- Oprost, budućnost, suočavanje s prošlošću, pomirenje da, ali nema oprosta i pomirenja bez istine. Ne možemo oprostiti ako ne znamo šta praštamo. Počinioci moraju priznati učinjeno i bit će oprošteno. Ovaj je narod spreman praštati i ovaj narod zna da je najveće zlo koje se može desiti da mi počnemo ličiti na svoje dželate. Kad bismo mi bili kao oni, oni bi trijumfirali. U prošlom ratu pobjednici su oni koji su poremetili genocidni plan da jednog naroda, jedne etničke, vjerske i kulturološke zajednice nestane na ovim prostorima – poručio je Jusić.

Organizirana je i protestna šetnja do mjesne džamije u Vrbanji, a manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova i Fatiha šehidima.