Kad kola krenu nizbrdo: Ogroman pad prihoda Trumpovih hotela

tramp
Sada već bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu ništa ne ide po planu. Nakon što se prije dva dana iselio iz Bijele kuće, stigle su i loše finansijske vijesti.

Prihodi najpoznatijih hotela bivšeg američkog predsjednika pali su prošle godine, kada je pandemija COVID-19 snažno pogodila privredu, pokazuje finansijski izvještaj objavljen u srijedu, posljednjeg dana njegovog mandata. 

Trumpov International Hotel u Washingtonu je zaradio 15.1 milion dolara u 2020. i u prve tri sedmice 2021., pokazuje izvještaj. To je 62.7 posto manje nego 2019. 

Slično je i s Trumpovim nekretninama u Las Vegasu kojima je prihod pao 60.5 posto na 9.2 miliona i s njegovim golf igralištem na Floridi, Trump National Doralom čiji su prihodi 42.7 posto manji i iznose 44.2 miliona dolara. 

Rijetka svjetla tačka je Trumpov klub Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi, gdje će živjeti nakon što je otišao iz Washingtona. Prihodi tog resorta, u kojem je Trump povremeno primao političke saveznike i strane zvaničnike, skočili su prošle godine 13 posto na 24.2 miliona dolara. 

Redovini financijski izvještaj koje je Trump morao ispuniti nudi jedan od najpotpunijih uvida u finansije nekretninskog milijardera koji je uporno odbijao objaviti svoje porezne prijave, unatoč tome što je to bila uobičajena praksa ranijih predsjednika. 

U izvještaju na 79 stranica navedene su pojedinosti od udjela u kompanijama do toga koliko je novca primio kao član Screen Actors Guilda, udruženja filmskih i televizijskih radnika i izvođača. Ono uključuje i poklone koje je Trump dobio kao predsjednik, među njima pojas Ultimate Fight prvenstva vrijedan 650 dolara koji je dobio od Colbyja Covingtona, borca i Trumpovog pristalice. 

Izvještaji sadrže i obaveze Trumpovih kompanija, uključujući pet kredita od kojih je svaki vrijedan najmanje 50 miliona dolara. Većina njih dospijeva u iduće četiri godine na naplatu.