Kad kosa opada zbog stresa

Svako od nas je u nekim periodima života izložen stresu. Profesionalne i lične obaveze, bolesti, traume... mogu naštetiti mentalnom zdravlju.

Ponekad stres može dovesti do tjelesne reakcije zbog koje se osjećate frustrirano - pucaju vam nokti, pojavljuju se bubuljice ili vam opada kosa. 

Period odmora

Opadanje kose koje se javlja zbog fizičkog ili emocionalnog stresa je kada folikule zbog stresa uđu u period odmora. Kao rezultat toga, dlake počinju opadati i kosa izgleda tanje, što može biti izraženije na nekim dijelovima glave nego na nekim drugim.

Folikule dlake imaju svoj životni ciklus - rast, tranzicija, odmor i opadanje su faze koje se smjenjuju. Stres utječe na fazu rasta i prebacuje kosu iz faze rasta u fazu odmora.

Niko ne razumije koliko je kompleksna biologija koja određuje rad biološkog sata koji utječe na ciklus kose. Ono što je poznato jeste da stres utječe na taj sat i da smjenjuje fazu rasta prelazeći u telogenu, tj. fazu odmora.

Ali, to ne vodi nužno do dugotrajne štete. Telogena faza ne uzrokuje uvijek trajni gubitak kose, odnosno ćelavost. Potpuna ćelavost se ne javlja osim ukoliko ne postoji neki upalni proces, poput alopecije areate, autoimune bolesti zbog kojeg se javlja gubitak kose u tragovima i uzrok toga može biti stres.

 Dug period

Ipak, nećete primijetiti promjene, odnosno opadanje kose odmah nakon neke stresne situacije. Opadanje kose usljed stresa može se javiti u prva tri mjeseca nakon stresnog događaja. Obično je opadanje kose znak da nova kosa raste na mjestu opalih dlaka pa će ta nova kosa biti vidljiva za tri do šest mjeseci.

Prosječna osoba izgubi između 50 i 100 dlaka dnevno. To je sasvim normalno i, u poređenju s ukupnim brojem dlaka na glavi (kojih je skoro 150.000), opadanje tih stotinjak dlaka nije ni primjetno. No, opadanje kose smatra se problemom kada postane prekomjerno, primjetno.

 Dlake na četki

Ako primijetite na četki kojom se češljate, da vam opada više kose nego inače ili da vam kosa postaje tanja na nekim dijelovima glave, otiđite kod dermatologa. Kad je riječ o opadanju kose zbog stresa, to vas ne bi trebalo brinuti. Kad je tijelo pod stresom, ono prelazi na mod preživljavanja i smanjuje energiju koju troši na funkcije koje nisu presudne za život, poput rasta noktiju ili rasta kose.

Promjene 

Uvođenje određenih životnih promjena može pomoći. Pored toga što je važno da dovoljno spavate, da se posvetite hobijima koji će umanjiti stres, vrlo je bitno i da unosite adekvatne nutrijente. Održavajte balans u ishrani i unosite vitamine i minerale. Budite pažljivi kad je riječ o suplementima biotina.  

Zdrave navike

Ono što je najvažnije jeste da imate na umu da sprečavanje opadanja kose nije toliko bitno koliko je bitno da nađete način da se nosite sa stresom. Redovno vježbanje, dovoljno sna i zdrava ishrana u tome vam mogu pomoći. Također, nekoliko kockica čokolade povremeno, druženje sa prijateljima i slušanje muzike mogu popraviti raspoloženje.

Dijagnoza

Ukoliko vam kosa opada i to vas zabrinjava, dobro bi bilo da odete ljekaru. Čak i ako je riječ samo o opadanju kose zbog stresa, koje će se samo od sebe riješiti, treba naći pravu dijagnozu.