Kad si gladan nisi svoj, etnonacionalizam ubija dostojanstvo čovjeka

.
Prvo protesti rudara, a zatim blokada ulica zdravstvenih radnika iz Konjica koji mjesecima nisu primili plaću najbolje oslikavaju brigu predstavnika vlasti za građane u BiH.

Na ulice bi mogli i poslodavci u F BiH nezadovoljni enormnim poskupljenjem struje koje ide i preko 100 posto, a isto će dodatno pritisnuti i novčanike građana jer slijedi lančano poskupljenje svih proizvoda. Neće bolje biti ni građanima RS-a, jer vlast tog entiteta sada gura Elektroprivredu na međunarodnu berzu a to će poskupiti struju i u ovom entitetu.

Vlast građane godinama drži na visokom naponu produkujući nacionalizam i strah čime još uvijek uspijevaju prikriti loše upravljanje. Većina građana još uvijek pristaje na igru u kojoj im se legitimno predstavljanje, separatizam, unitarizam, pa i rat stavljaju ispred životnog standarda koji iz dana u dan tone sve dublje. Kopanje po kontejnerima, javne kuhinje za odrasle, ali i za bebe su realnost i budućnost koju nam godinama grade legitimni predstavnici.

 

Srbima, Hrvatima i Bošnjacima i dalje je bildanje mišića nacionalni interes važniji od odlaska mladih koji u tome ne mogu prepoznati vlastitu budućnost. Matrica na Balkanu je ista. Svjedoči to ponosno gledanje građana Hrvatske u nebo na kojem će ostajati dim iza milijardu eura skupih francuskih aviona. Odgovor je to na naoružavanje Srbije gdje vlast svoju moć ipak sve više koristi protiv svojih građana jer su se usudili pobuniti protiv robovlasništva oslikanog u „zarobljenim“ vijetnamskim radnicima kod kineskih investitora. Podsjeti me to da je vlast RS-a sklona kopiranju Vučićevog režima već pokazala spremnost da disciplinuje neposlušne, pri tome ne koristi se samo batina, već i likvidacija.

U BiH vlast ide i korak dalje, pa se novi rat nameće kao realna budućnost. Za tu svrhu potrebno je podijeliti Oružane snage BiH koje su najuspješniji multietnički projekt u BiH. Priča o spremnosti 80 posto srpskih vojnika da nacionalni interes stave ispred lične egzistencije nije ništa drugo nego još jedan pokušaj očuvanja matrice po kojoj je sreća i opstanak vođe važniji od krčanja vlastitog stomaka. 

 

BiH je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, a to je rezultat rada vlasti etnonacionalista koje ekonomija, obrazovanje, zdravstvo i socijalna politika 25 godina ne zanimaju. Njima je jedino važno legitimno predstavljanje i vitalni nacionalni interes iza kojih se ne krije želja da se vrati ponos zdravstvenim radnicima, prosvjetarima, rudarima, radnicima i poljoprivrednicima. Bez legitimnog predstavljanja BiH bi preživjela, ali neće s urušenim zdravstvenim i obrazovnim sistemom. Prvi grca u dugovima, drugi je kroz međunarodna testiranja pokazao da ne proizvodi adekvatno znanje. U prevodu, bolesna i nesvjesna nacija je strateški interes etnonacionalista. Obrazovani ljudi su pokretači promjena, a njih vlast ne želi. Sadašnji vladari nisu željeli ni bivšu „autoritarnu“ državu za koju jedan od najproduktivnijih redatelja Lordan Zafranović kaže da je bila najveće civilizacijsko dostignuće naroda na Balkanu koje se više neće ponoviti. Umjesto besplatnog obrazovanja i zdravstva, dovoljno posla za sve, sigurnog odlaska na more ova vlast nam nudi samo torove i rovove. Jednostavno je, "kad si gladan nisi svoj“.