Kada će entiteti izmiriti dugovanja

Trebale su sjesti entitetske vlasti kako bi razgovarale o pravnanju prikupljenih sredstava po osnovu PDV-a.

Osnovna tačka na mogućoj sjednici trebala se ticati utvrđivanja koeficijenta i raspodjele Prihoda od indirektnih poreza za godine prije, a jedna ista ovakva tačka skinuta je sa dnevnog reda sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Prihodi prikupljeni po ovom osnovu, naime, predmet su dužeg spora zbog kojeg su se entiteti međusobno tužakali i najavljivali pravne epiloge. Netom nakon toga, povučene su tužbe, a onda se moglo makar pretpostaviti da se rješenje, ono trajno, dugoročno, nazire. Čini se, sve bilo kratkog daha. Vlade o ovome raspravljale nisu, što ne znače da neće u predstojećem mjesecu, prenosi Hayat.

Poravnanje, to su tehničke tačke, moram priznati to nije ni pitanje za Vladu, nego Upravu za indirektno oporezivanje. Od 2012. godine se to pokušava riješiti, prihvatamo da riješimo i da nalijemo čistu vodu u čistu čašu. Eventualna sjednica bi mogla biti u drugoj polovini februara, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Uglavnom se govori kako se blizu konačnog rješenja u vezi sa povratom PDV-a i da postoji dobra volja da se pitanje riješi, ali i kako je u vezi sa ovim pitanjem RS u prednosti.

Opet je to nešto što smo naslijediti što se poravnanja nisu radila od 2012.godine to nije ugodno ni za RS ni za FBIH. Opterećuje nas i svaka sjednica UIO otvara to pitanje, da smo bliži nego ranijih godina da se poravnamo i da se Vlade dogovore o automatskom poravnanju. U budućem periodu zakazan je bio sastanak 29. januara zbog obaveza učesnika prolongirali smo. Očekujemo da će biti uskoro. To su ti koeficijneti raspodjele, svaki kvartali su drugačiji oko 1,5% se razlikuje mi smo dvije godine taj dio zaustavili na kofecijentu jedan i to izaziva probleme, kazala je Jelka Miličević, federalna ministrica finansija.

Prema sadašnjoj računici, kaže ministrica Jelka Miličević, 30 miliona maraka dug je prema RS-u. Vraćanje duga bi se moglo reflektirati i na federalni budžet, međutim nadaju se “razgođenom plaćanju” pa posljedice I ne bi morale biti tako teške.