Kada će početi rješavanje migrantske krize u BiH

Migranti
Tračak nade za početak rješavanja migrantske krize i deportaciju ilegalnih migranata bio je sporazum koji je naša zemlja prije dva mjeseca potpisala sa Pakistanom

 

Međutim, sporazum je i dalje mrtvo slovo na papiru. Na pitanje kada će početi njegova primjena niti jedna institucija u našoj državi nema odgovor. Za to vrijeme postajemo sve pogodnije tlo za ilegalne migracije i krijumčarenje ljudi.

Migranti na području USK. Prognoze su da ih je na području Bosnei Hercegovine gotovo 10 hiljada. Najveći broj ilegalnih migranata dolazi izPakistana. Granice porozne i bez većih problema migranti ulaze u BiH. Za Hrvatsku i Sloveniju rješenje je vraćanje migranata u BiH.

MIGRANT

“Deportovani smo iz Ljubljane, nemamo obuću, ni vodu, a ne možemo ni u kamp. Vani je hladno, a policija nam ne da ni do prodavnice,nemamo drugog izbora nego biti ovdje. Mi već tri godine bez rješenja. Ideja o deportaciji migranata u njihove zemlje porijekla ima potencijala. Ideja zaživjela na papiru, u praksi ne. Sporazum koji su potpisali ministar sigurnosti BiH i ministar unutrašnjih poslova Pakistana, ni nakon skoro dva mjeseca ne daje rezultate”.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedatelj Vijeća ministara BiH

“Ja koliko znam u ovom trenutku ne postoji ništa što je spremno da bi se počela implementacija sa ovim sporazumom, iako sam ja kao predsjedavajući savjeta ministara i prethodni ministar sigurnosti insistirali na rješenju da oni ljudi koji nemaju uslova i koji nemaju osnova da dobiju status migranata da budu vraćeni u svoje zemlje i nadam se da ono tamo što smo potpisali neće ostati mrtvo slovo na papiru”.

Potpisnici sporazuma kratko u pismenoj formi navode da je dokument proslijeđen ka Ministarstvu vanjskih poslova BiH radi ratifikacije.

A iz ministartva vanjskih poslova BiH takođe u pisnom odgovoru tek navode koje su dalje procedure. A one izgledaju ovako trenutno se čeka mišljenje ureda za zakonodavstvo vijeća ministara BiH za ratifikaciju sporazuma. nakon što bude donesen nacrt odluke i zaključak Vijeća ministra ponovo se šalje ka ministravu vanjskih poslova, koje je dužno to proslijediti ka Predsjedništvu BiH koje bi trebalo donijeti odluku o ratifikaciji sporazuma, ali odluka ne može biti donesena bez saglasnosti oba doma državnog parlamenta, tek kada se saglasnot postigne predjeništvo donosi odluku i ponov vraća ka ministravu vansjkih poslova koje bi trebalo
objaviti u službenim glasniku bih. time je procedura završena i sporazum može stupiti na snagu.

I ovo je samo jedan od primjera komplikovanih procedura u našoj zemlji.Jasno je, potrebno je vrijeme, sve ide presporo.

ENIS OMEROVIĆ, profesor međunarodnog prava

“Gdje ne postoji neka velika međunarodno pravna zaštita, oni se mogu vratiti u državu Pakistan ukoliko država BiH utvrdi da se radi o ekonomskim migrantima, a ukoliko migrant učini krivično djelo na prostoru vaše države država BiH može pokrenuti krivični postupak, a može ga i deportovati,odnosno izgnati”.

Iz ministarstva sigurnosti poručili su da je jedan od prioriteta potpisivanje sporazuma sa ostalim zemljama, a trenutno se vode procedure. Osim Pakistana najviše ih je iz Afganistana, Bangladeša, Maroka i Iraka. A poznavajući bh. procedure, na to bismo mogli čekati godinama.