Kadirić: Pad prihoda 40 posto, USK ne može još dugo biti sam, Vlada FBiH i Parlament da djeluju brže

nk
(Patria - intervju) - Nijaz Kadirić, ministar privrede u Vladi USK dolazi iz Sanskog Mosta, privrednik je i predstavlja Nezavisni blok, čiji je predsjednik Kantonalne organizacije USK.

 

Sa ministrom Kadirićem smo razgovarali o mjerama podrške privredi i budućim aktivnostima u ovoj oblasti, s obzirom da je u dosadašnjem periodu, ministarstvo na čijem je čelu bilo predvodnik u pravovremenim prijedlozima mjera i principa na osnovu kojih pomažu privredi i radnicima u ovom vremenu.

Patria: Kakve je mjere konkretno donijelo ministarstvo na čijem ste čelu i Vlada USK vezano za podršku privrednicima u ovom vremenu pandemije koronavirusa?

Kadirić: Vlada USK-a je na prijedlog Ministarstva privrede donijela Odluku o subvencioniranju dijela plata za mjesec mart i april većini privrednih subjekata i obrta koji su pod zabranom poslovanja zbog pandemije koronavirusa. Ukupan iznos koji je Vlada urgentno odvojila za ove namjene iznosi 2,5 miliona KM. Riječ je o interventnim sredstvima koje je obezbijedilo Ministarstvo privrede.

Patria: Na koga se sve odnose mjere i koji su prioriteti podrške?

Kadirić: Prije svega mjere se odnose na one firme koje nisu davale otkaz svojim uposlenicima. Smatrali smo da je to pošten princip i pristup i vidimo da je to i javnost, ali i najveći dio poslodavaca podržao. Najveći broj radnika pod zabranom je u sektoru ugostiteljstva, ali tu su i obrti poput frizera, stomatoloških radnji i sl. Određene djelatnosti smo izostavili -poput igara na sreću, kockarnica, ali i nekih drugih, zbog nedostatka sredstava. Ali, dajemo sve od sebe i očekujem da ćemo finansirati minimalne lične dohotke za oko 3.000 radnika u našem kantonu.

Patria: USK je prvi i zasad jedini kanton koji je usvojio širi okvir i politike podrške privredi i radnicima- donijeli ste odluku o usvajanju Fonda za podršku privredi od 10 miliona KM. Možete li detaljnije obrazložiti ovu ideju?

Kadirić: Želim se zahvaliti kolegama iz Vlade, jer su odgovorno i pravovremeno prihvatili prijedlog koji sam uputio ispred Ministarstva privrede, a to je formiranje Fonda za podršku privredi u USK od 10 miliona KM. Dio tih sredstava očekujemo i kroz raspodjelu MMF sredstava namijenjenih kantonima. Po zaključku Vlade, Ministarstvo finansija zajedno sa Ministarstvom privrede predložiće kroz rebalans budžeta osiguravanje sredstava i formiranje Fonda za podršku privredi od 10 miliona KM. Rebalans treba usvojiti i Skupština i vjerujem da će to biti podržano. Brzina stavljanja u funkciju Fonda uslovljena je i uplatom sredstava MMF-a našem kantonu, ali mi, s naše strane sve činimo da se on što prije pokrene.

Patria: Kolika je bila podrška Vlade i institucija FBiH dosad i šta očekujete od njih posebno?

Kadirić: Kada je u pitanju privreda naš kanton nije imao nikakvu podršku Vlade FBiH. Iskreno se nadam da će se Vlada FBiH ozbiljnije uključiti u podršku privredi i radnicima širom FBiH, jer kantoni se sami ne mogu izboriti sa problemima u kojima se našla privreda. Pad prihoda budžeta našeg kantona u mjesecu aprilu je 40%. Sa takvim naglim padom prihoda naš kanton neće moći sam dugoročno biti uz naše privrednike i zato je poziv Vladi i Parlamentu FBiH djelujte brže, ozbiljnije i primjereno vremenu krize u kojoj se svi nalazimo.

Patria: Koji su naredni koraci Vlade USK i kakve rezultate očekujete?

Kadirić: Nakon što se formira Fond, pokrenućemo više programa podrške privredi. Sve one koje nismo obuhvatili mjerama minimalnog ličnog dohotka, obrtnike koji uplaćuju paušal i neke druge planiramo podržati iz Fonda za podršku privredi, a takodjer i kroz program ponovnog zapošljavanja otpuštenih radnika. Isto tako, planiramo dati podršku svim firmama koje budu spremne da investiraju u proširenje proizvodnje s ciljem većeg zapošljavanja. Aktivno radimo na tim idejama i u saradnji sa našim privrednicima. Svi programi koje pravimo i plasiramo su dugoročni, jer ćemo nastale štete u privredi morati sanirati u kontinuitetu i duži vremenski period.