Kadribegović: Najvažnije je da respiratori što prije budu na raspolaganju bolnicama

.
Prema planu Federalnog štaba civilne zaštite planirano je da sljedeće respiratore instaliramo u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u četiri bolnice

Radimo sve što je u našoj moći kako bi respiratori što prije stigli u bolnice i bili na raspolaganju onima kojima su potrebni, jer svaki respirator u ovakvoj situaciji može biti od životnog značaja za pacijente, izjavio je za Fenu v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Mustafa Kadribegović, odgovarajući na pitanje kada će biti instalirano preostalih 66 respiratora nabavljenih iz Kine. 

Kako kaže, sve rade svjesni problema koje smo imali na početku, zbog čega serviseri prije instaliranja u bolnicama svaki aparat detaljno provjere u svojim prostorijama, a nakon instaliranja bolnicama uručuju certifikate o njihovoj ispravnosti. 

Instaliranje aparata

Odgovarajući zašto se toliko dugo čekalo s instaliranjem ovih respiratora koje je FUCZ nabavila još u aprilu, Kadribegović kaže da je javnost dobro upoznata sa svim problemima koji su pratili nabavku tih respiratora, od načina uvoza, preko plaćanja carine i PDV-a, do njihovog instaliranja i verifikacije. 

"Raspisivali smo dva tendera za servisere koji će ih instalirati i niko se nije prijavio.  U međuvremenu smo od proizvođača pokušali dobiti podatke o njihovom ovlaštenom zastupniku za Evropu. Dobili smo ime firme u Irskoj koju smo kontaktirali putem posrednika, ali ni tu nismo ništa uspjeli postići, jer Bosna i Hercegovina nije članica EU, a na toj adresi u Dablinu je predstavnik proizvođača respiratora ACM812A za EU.

Federalna uprava civilne zaštite je uputila e-mail na adrese nekoliko firmi za koje znamo da se bave instaliranjem medicinskih sredstava, pa i respiratora, sa ciljem da preciznije utvrdimo realnu cijenu instaliranja 100 kom. respiratora ACM812A u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH. Početkom oktobra nam se javio Profesional Medic iz Ritopeka u Republici Srbiji, koji je najveći uvoznik i serviser medicinske opreme u Srbiji, s ponudom da oni u saradnji sa firmom istog osnivača, Dre Medical iz Sarajeva, izvrše besplatno instaliranje respiratora. Kako su serviseri Profesional Medica već instalirali preko 1.000 respiratora u regionu, a u međuvremenu su dobili i zastupništvo kineskog proizvođača respiratora ACM812A, krenuli smo u realizaciju sa njima", rekao je kadribegović.

Dodao je da su prethodno o svemu upoznali Federalni štab civilne zaštite koji je zaključkom zadužio Federalnu upravu civilne zaštite da odabere najbolje rješenje za instaliranje, puštanje u rad i obuku osoblja za ove uređaje.

"Paralelno s traženjem servisera, započeli smo i proceduru otvorenog postupka javne nabavke zakonske verifikacije respiratora. Na javni poziv jedina se prijavila verifikaciona laboratorija Verlab d.o.o. iz Sarajeva s kojom smo i potpisali ugovor", pojasnio je Kadribegović. 

Verlab još nije vericirao instalirane respiratore u Tuzli i Sarajevu jer su obavijestili FUCZ da su svi zaposlenici u izolaciji. Međutim, u međuvremenu je Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje izjavio da Verlab nema akreditaciju za verifikaciju respiratora. Direktor Verlaba se oglasio nakon toga, ali nije ponudio odgovor na to pitanje. Na pitanje šta to sad znači za dalje instaliranje respiratore koji postaju sve potrebniji s obzirom na širenje koronavirusa, Kadribegović odgovara da će ovlašteni serviseri nastaviti s instaliranjem kako bi svih 100 respiratora što prije bilo stavljeno na raspolaganje bolnicama. 

"U Tuzli i Sarajevu se pokazalo da imamo problem, jer niko iz Verlaba nije došao i respiratori, iako su instalirani i ovlašteni serviser je bolnicama dao certifikate koji garantiraju njihovu ispravnost, oni se ne mogu koristiti bez verifikacije Verlaba. U međuvremenu se pojavila informacija u javnosti da oni nemaju akreditaciju za verifikaciju respiratora. Na naš tender Verlab nam je uz ostalu dokumentaciju dostavio Rješenje Instituta za mjeriteljstvo BiH po kome ima ovlaštenje za verifikaciju respiratora, ali nakon ovih informacija uputili smo dopise Institutu za akreditiranje BiH – BATA, Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo s upitom da li Verlab može vršiti zakonsku verifikaciju respiratora i čekamo mišljenje pomenutih institucija. O tome smo obavijestili i Verlab", istakao je Kadribegović. 

On dodaje da su u saopćenju koje su uputili u petak, iz FUCZ već nagovijestili da će  biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure vezane za  ugovor s Verlabom, zbog ponašanja zvaničnih predstavnika Verlaba, posebno sa aspekta zaštite poslovne povjerljivosti svih podataka kojima raspolaže verifikacijska laboratorija u toku obavljanja svoje dužnosti. 

Sistemska greška

"Ovo je obaveza svih imenovanih laboratorija prema Pravilniku o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama, pa zašto ne bi bila i Verlabova.

Nakon verifikacije izvršene u Kantonalnoj bolnici u Goraždu u javnosti su iznesene tvrdnje da se radi o sistemskoj greški koju respiratori imaju, a ovlašteni serviseri su nakon izvršenih provjera i konsultacija sa proizvođačem ustanovili da sistemske greške nema.

Ovakve nepotrebne izjave dovode do dodatnog uznemiravanja javnosti i dodatnog usložnjavanja aktivnosti za sve nas koji smo na bilo koji način uključeni u aktivnosti vezane za puštanje u rad ovih respiratora. Zbog svega ovoga imali smo razloga da počnemo sumnjati u dobre namjere Verlaba, ali i njihovo poštivanje odredbi ugovora. Međutim, s obzirom na ukupnu situaciju i širenje pandemije, u ovom trenutku nama je najvažnije da instaliramo sve respiratore kako bi što prije bili na raspolaganju onima kojima su potrebni. Mi se iskreno nadamo da će verifikacija respiratora biti što prije urađena i da Verlab ima sve potrebne dokumente, jer u ovom trenutku to je u interesu svih nas", zaključio je Kadribegović.