Kadribegović: Obustavljamo instalaciju respiratora, nema potrebe da pokušavamo dalje

kadribegovic
Instalacija spornih respiratora iz Kine u medicinskim ustanovama u Federaciji BiH obustavljena je potpuno. To je odlučeno nakon što su prva dva pokušaja njihovog stavljanja u funkciju, jučer u Goraždu i danas u Sarajevu, bila bezuspješna.

 

Potvrdio je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Mustafa Kadribegović, čelnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).   

"Dva uređaja dostavljena danas KCUS-u nisu prošla verifikaciju, utvrđeno je da ima nekih tehničkih nedostataka i u narednom periodu nastojat ćemo detektovati o čemu se tačno radi i pokušati da to riješimo", objašnjava Kadribegović. 

Upitan da li će u narednim danima respiratore pokušati instalirati u drugim medicinskim ustanovama, kao što je planirano, prvi čovjek FUCZ odgovara: 

"Nema potrebe da nastavljamo sa instalacijom u drugim zdravstvenim ustanovama. i Sa serviserima, i sa predstavnicima verifikacijske laboratorije sam razgovarao i zaključili smo da s obzirom na uzorak od danas i jučer trebamo vidjeti o kakvim se greškama radi i pokušati to ispraviti, kako bi oni radili, bili u okviru dozvoljenih tolerancija", kazao nam je Kadribegović. 

Zaključio je da će se stupiti u kontakt sa proizvođačem, te da će biti "razmotrena pravna strana čitavog slučaja", kako bi se vidjelo šta je najbolje rješenje. 

Kaže da Federalna uprava civilne zaštite obavlja redovne aktivnosti, ali da ih posao vezan za respiratore prilično iscrpljuje. 

"Kako je tako, je, mi smo preuzeli taj dio posla i nastojat ćemo ga dovesti do kraja", zaključuje Kadribegović. 

Podsjećamo, radi se o respiratorima koje je Vlada FBiH, odnosno Federalna uprava civilne posredstvom firme Srebrena malina. Za 100 respiratora, na početku pandemije plaćeno je 10,5 miliona KM. 

Naime, zbog krajnje sumnjive nabavke, Tužilaštvo BiH sprovodi istragu, u kojoj su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Federalna uprave civilne zaštite saopćila je jučer da je 21.10.2020. godine potpisala sporazum o poslovnoj saradnji sa firmom DRE Medical Sarajevo, sestrinskom firmom Profesional Medic  iz Srbije, koja je donator usluga transporta, pregleda, instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanja u rad i obuke osoblja za 100 komada ventilatora ACM812A. 

Ovi su uređaji, u skladu sa Zaključkom Federalnog štaba civilne zaštite, raspodjeljeni po zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.

Imamo krevete za izolatorije

Iako je epidemiološka situacija u državi iz dana u dan sve lošija, te se užurbano pripremaju novi kapaciteti za covid pacijente, Kadribegović kaže da za sada nemaju zahtjeva za angažman.

"Raspolažemo određenom opremom kao što su kreveti, madraci... koji bi se mogli koristiti za izolatorije, ali za sada tih zahtjeva nemamo", kaže Kadribegović.