Kako bi vi riješili problem pasa lutalica?

sa

Problem pasa lutalica prisutan je skoro u svim lokalnim zajednicama.

Dok se građani Sanskog Mosta i dalje boje ujeda napuštenih pasa, lokalna vlast pravi analize za rješavanje ovog problema.

Situaciju je potrebno riješiti za dobrobit cijele naše zajednice.

U našem gradu se često kao najveći problem označavaju psi lutalice. Upravu ste, jeste problem da tako ogroman broj živih bića nema dom, da danima spava na ledenom tlu, da danima nije dobio ništa da pojede. Jeste to problem. Ali mi, LJUDI, smo taj problem i stvorili!

Zar nismo onda mi ti koji bismo se trebali naći pozvani da ga i riješimo? Stalno se priča o napadima pasa na ljude. 

Logično je da napadaju jer su gladni, a i ljudi onda jedva dočekali da ništa ne čine. Kada bi svako od nas, umjesto da baci ostatke hrane u kantu za smeće, nahranio psa kojeg svakog dana vidi kako jedva hoda ulicom, ne bi ih bilo barem gladnih.

U međuvremenu, njihov broj se neprestano povećava zbog prirodne reprodukcije, ali i zbog toga što se psi dovoze iz drugih općina i tu ostavljaju”,

Ne može proći ni izgovor “Ali ja ne volim životinje.” – ne radi se tu samo ni o ljubavi prema životinjama, nego i o čovječnosti, humanosti uopće, pa može se uzeti barem to kao osnova, ako nas nije stid reći da je ne posjedujemo baš nikako.

Shvatimo konačno da smo mi, ljudi, te društvene karike koje stvaraju probleme, i shvatimo da smo mi ti koji trebamo preuzeti odgovornost za iste i rješavati ih. Svako od nas može doprinijeti barem malo, a kada se svako to ‘malo’ sakupi, moći ćemo i vidjeti neki napredak u pravom smislu te riječi.