Ambasador Makarević sa studentima: Kako BiH može ostvariti konkretan uspjeh

asdadasd
Jedan od predavača prve "Ljetne škole diplomatije" je ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević jedan je od predavača prve "Ljetne škole diplomatije", koja se održava u organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović".

Kako kaže, ideja ove ljetne škole je posebna, jer se studentima kojima je škola namijenjena, pored akademskih i školskih definicija diplomatije i pojedinih diplomatskih disciplina kao što su javna ili ekonomska diplomatija, nastoji približiti kako sve to funkcioniše na konkretnim primjerima.

Ambasador Makarević je prilikom svog predavanja kroz konkretne projekte pokušao objasniti načine rada u posljednjih osam godina koliko obnaša funkciju ambasadora, te na koji način se ovi pojmovi u realnom životu i mandatu mogu primijeniti, "da na kraju imamo konkretan uspjeh".

- To znači da se izvoz, recimo, u konkretnom slučaju, BiH prema Norveškoj ili prije u Pakistanu, znatno poveća, kazao je Makarević, pa dodao da treba raditi na tome da se poboljša imidž BiH, što opet pomaže druge sektore.

Na pitanje koje su to vještine koje bi, pored formalnog obrazovanja, budući ambasadori trebali posjedovati kako bi što bolje predstavljali BiH, odgovara da su svi različiti, da svako ima svoju energiju, svoj način rada.

- Ima ljudi koji su malo sporiji u smislu energije i projekata, idu polako, ali sigurno. Drugi su malo brži, treći su još brži. Ne može se reći ovo je dobro, a ovo je loše. Jako je bitno da se, gdje je god moguće, s teorije i teoretskog znanja pređe na praksu i praktično znanje, ističe Nedim Makarević.

Dodao je da iz tog razloga on insistira na javnoj diplomatiji, naglašavajući da "jedan ambasador treba biti u narodu".

- Imamo tako puno dijaspore, to je nama od vitalnog interesa. Mi moramo među narod, ambasador mora među narod, mora sjesti s njima, razgovarati, da oni osjete njega kao svog, da osjete ambasadu kao svoj dom, a ne kravata, odjelo i zaključaj se tri puta i niko ne zna da si tu, zaključio je ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević.