Kako izgleda opština u BiH po kojoj je nazvan krater na Marsu (FOTO)

Jezero
Evo od noćas, tačnije od trenutka sinoćnjeg spuštanja u na tlo Marsa NASA-inog Rovera u krater Jezero, u istoriju ovog istraživanja Crvene planete ušlo je i ime bh. opštine Jezero, koja se nalazi na entiteskoj liniji izmedju Jajca (FBiH) sa jedne strane i opština Šipovo i Mrkonjić Grad (obe u RS) sa druge.

 

Mala opština se nalazi na prelijepoj rijeci Plivi, koja od izvora kad stigne u Šipovo prima utoku rijeku Janj, pa dalje putuje kroz opštinu Jezero svojom veličanstvenom smaragdnom bojom, da bi kao voda Plivskog jezera završila u Vrbasu, spuštajući se u uz kaskade u čuvenom vodopadu.

Od 2007. godine krater prečnika 45 kilometara na Marsu dobio je ime po ovoj opštini Jezero. Njeni stanovnici sinoć su sa ponosom na video bimu pratili prenos sletanja Rovera nazvanog Perceverance (Ustrajnost), na Mars u krater Jezero.

 

Eto, ovo područje je decenijama bilo poznato po otvaranju ribolovne sezone na pastrmke i mladice u čudesno lijepoj i netaknutoj prirodi slivova tokova iz Pljeve i Janja, a od sada će biti poznati i planetarno.

Ovo je jedinstvena prilika da ljubitelji flajfišinga u još većem broju dolaze u turističke objekte na izvorima Plive i Janja, a naravno u posjetu Jajcu i vodopapadu i turističkom cetru na Plivskom jezeru.