Kako je Alija Izetbegović hvalio Dodika: Konačno normalan Srbin, jasna poruka Srbima da glasaju za njega

.
Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

 

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Godinu nakon njegove smrti, 2004., objavljena su sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Vjerovatno se pristalice SDA stranke rado sjećaju vremena dok je na njenom čelu bio Alija Izetbegović. Razgovarao je sa ljudima, a sa političkim oponentima tražio kompromise. Tako je u jednom intervjuu, posebno nahvalio Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS-a.

 

Komentarišući dešavanja nakon arbitražne odluke za Brčko, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović pohvalio je ponašanje Milorada Dodika tvrdeći da se napokon nakon 7 godina pojavio normalan Srbin po njegovoj mjeri.

 

“Dodikov nastup nema puno veze sa arbitražnom odlukom, jer niti je Dodik na pretresu ponudio neke ozbiljne pravne argumente, niti su njegovi argumenti imali neku ulogu. Dodik je najavio ostavku ako Brčko ne ostane u Republici Srpskoj, ali nakon saopštavanja odluke ipak je nije podnio.

Niko nije ni očekivao da on to obećanje ispuni i podnese ostavku. Dodikovi medijski nastupi su zapaženi jer se konačno na političkoj sceni pojavio normalan Srbin. Naravno da ima mnogo normalnih Srba među običnim narodom, ali u politici su veoma rijetki…”

 

Osim što je otvoreno hvalio Dodika i podržavao njegovu tadašnju politiku, Alija je javno pozivao građane Republike Srpske da na izborima glasaju za Milorada Dodika i njegove socijaldemokrate.

 

“Odlaganje odluke za Brčko je jasna poruka Srbima da u septembru ne glasaju za paljanski režim već za Dodika. Premijer Dodik mora vratiti Bošnjake i Hrvate u Brčko, uspostaviti višenacionalnu vlast i policiju, očistiti grad od ratnih zločinaca, a nakon toga će biti odlučeno kome će grad pripasti.

 

Ocjena (za Srbe) će biti negativna ili prolazna, odlična sigurno neće biti i tada više nema Brčkog u Republici Srpskoj a krajni ishod je ili Federacija ili distrikt pod međunarodnom upravom“ zaključuje Alija Izetbegović u intervjuu za Dnevni avaz koji prenose agencija Beta i Dnevni telegraf.