Heftičnjak: Kako je Dragan Čović matirao bošnjačke kokošare

heft175

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Semir Efendić: Ne želimo da SDA vodi procese na vlasti. HDZ ne može diktirati sve uslove

Šah-mat, reći će Dragan Čović, nakon proglašenja izbornih rezultata. Hem mu je Visoki predstavnik Christian Schmidt izmjenama izbornog zakonodavstva na volej nabacio monopol u Domu naroda (time i u izboru vlasti), a i bošnjački kokošari su upali u njegovu klopku. S jedne strane imamo SDA, stranku koja je unazadila naše društvo za decenije, čija je koruptivna mreža jača od Spajdermenove i čija kolaboracija sa HDZ-om blokira bilo kakav napredak. A s druge, šlampave političare okupljene oko tzv. ''sarajevske trojke'' koje predvodi Dino Konaković koji Draganu Čoviću trči u krilo poput političkog nedonoščeda željnog jedino vlasti. Nermin Nikšić je opterećen vlasitom pozicijom, kao i potrebom da sačuva jedinstvo u SDP-u, ali po njegovom receptu.

Dragan Čović ima čvrst pakt sa Miloradom Dodikom. Ciljevi su im podudarni. Razbijanje države Bosne i Hercegovine. Bošnjački političari, kao i oni koji sami sebe zovu građanskim, fokusirani su ko će više saviti kičmu kako bi se dočepao komadića vlasti. Država im nije ni u primislima. Jer da jeste, kada se zbroje glasovi i parlamentarne ruke, jasno je da bi taj bošnjačko-građanski blok bio predominantan u odnosu sa Čovića i Dodika. Ali to se neće dogoditi, jer se lični interesi i odnosi stavljaju iznad opštih i državnih. Na ovoj strani koja bi trebala braniti državu, nema državnika. Ima sitnih kokošara koje Dragan Čović, ili Milorad Dodik, bez problema hvataju u klopku. I sve su spremni učiniti za mrvicu vlasti.

Političko beskičmenjaštvo će nas skupo stajati. Preletači, korupcija, privatizacija institucija postala je svakodnevnica i svi časni i pošteni nemaju mjesta u takvom zagađenom svijetu. Ovo je vrijeme tih mešetara, a s druge strane imate isto takve mešetare, u razliku da oni žele da razbiju državu. Mi smo to dobro iskusili na našem kantonu, gdje je politička prostitucija postala normalna. Nigdje ne postoje privatne ministrice, ali imamo ih u USK. Tužilaštva, ali i građani mirno gledaju na takve pojave. Čini se da će i nova vlast u Unsko-sanskom kantonu biti ponovo sklepana sa rukama političkih kokošara koji spremni ručicu podignuti za bilo šta, ako je ta njihova ruka ''ugrađena'' u narodni budžet. To su te metastaze od kojih naš narod bježi u inostranstvo.

 

Milorad Dodik i Dragan Čović su ovladali njihovim teritorijama. Tamo niko ne može ni ''prismrditi''. Oni će voditi procese i na nivou države, a Dragan Čović i na nivou entiteta Federacija BiH. Bošnjačko-građanski kokošari nemaju državničku viziju, niti žele da se bave državom. Jer da žele, bili bi u jednom bloku koji bi stajao na putu Čoviću i Dodiku. Morali bi na stranu staviti sve pojedinačne nesuglasice i lična neprijateljstva. I tri stranke koje su dobile najviše glasova (SDA, SDP i DF) zajedno izaći sa vlastitim konceptom i idejom kuda ova država treba ići i kako je odbraniti. Ostale stranke treba poslati u opoziciju. A nakon pola godine, vjerovatno nijedna od njih više ne bi postojale. Tako bi se uveo neki red. A i država bi se mogla braniti sa jačih pozicija.