Kako je Holandija potpuno riješila problem pasa lutalica

Odbačeni psi koji tumaraju ulicama, izgladnjeli, često i bolesni, uobičajeni su prizor u našim krajevima. U Holandiji, s druge strane, nećete moći da ih sretnete. Rješenje, dakle, postoji, a način na koji su se Holanđani uhvatili u koštac s njim je primjer koji svi treba da pratimo.

Metod koji su primenili je uhvati-steriliši-vakciniši-čipuj-vrati i već tri godine na njihovim ulicama nema lutalica. Ipak, nije oduvijek bilo tako. U devetnaestom vijeku imali su enormno velik broj njih - skoro svaka porodica je imala jednog, jer su bili statusni simbol. Mnogi od njih dobili su bjesnilo, pa su vlasnici krenuli masovno da ih napuštaju. Završili su napolju sami.

U to vrijeme rješenje je bila sterilizacija koju je troškovno pokrivala država. Pored toga, svi psi kojima je to bilo potrebno su dobili veterinarski pregled i liječenje. Još jedan restriktivna mjera bilo je i povećanje poreza uzgajivačima pasa. Zakoni su pooštreni tako da svako ko zanemaruje i zlostavlja pse može da završi u zatvoru i do tri godine i plati kaznu od 16.000 dolara.

Još jedan vid rješenja problema bila je i kampanja u kojoj su ljudi mogli na nekoliko dana da brinu o štencima lutilicama. Do kraja kampanje 90% štenaca je zauvijek udomljeno. Kako su psi dobili domove, mnoge prodavnice, restorani i kafići su postali dog friendly.

Kada bi se sve pomenuto primjenilo i u našoj zemlji problem kuca lutalica, koji postaje sve veći, bi bio rješen. Samo je pitanje volje i odlučnosti državnih organa, ali i građana.