Kako je izgledao izbor novog sudije Ustavnog suda? Kandidati dobili dva pitanja, bodovala se i brzina

.

Izbor novog sudije Ustavnog suda BiH trenutno je jedno od najvažnijih i najaktuelnijih pitanja u našoj zemlji posebno zbog problematiziranja izbora sudija koji su bliski političkim strankama. U ovom slučaju brzina je zaista bila vrlina.

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH treba utvrditi prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudija.

Posljednjih dana se govorilo o tome hoće li Naša stranka i SDP podržati da se Predstavničkom domu FBiH dostavi samo ime prvorangiranog Marina Vukoje, aktuelnog sekretara Predstavničkog doma Parlamenta BiH ili će se dostaviti lista kandidata na kojoj će se naći i sutkinja i potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Sanela Gorušanović-Butigan.

No, iz izjava lidera SDP-a Nermina Nikšića i HDZ-ovog Dragana Čovića vidljivo je da će Predstavnički dom glasati o izboru Vukoje, odnosno samo o jednom imenu.

Nikšić je danas kazao kako će SDP glasati za prvorangiranog sudiju, dok je Čović jasno poručio da će Vukoja definitinvno biti izabran.

No, kako je tekao proces bodovanja kandidata?

Radno tijelo koje se obrazovalo iz reda zastupnika i predstavnika Udruženja sudija FBiH intervjuiralo je i ocijenilo kandidate za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

Svi kandidati su dobili dva pitanja i za sve kandidate su pitanja bila ista, kako niko od kandidata ne bi mogao tvrditi da su nekome data teža, a nekome lakša pitanja.

Teme su bile materija Ustava BiH i rad državnog Ustavnog suda.

Intervju je bio zakazan za 13. februar, a pozvano je 13 kandidata, no Bariša Čolak, Mirko Milićević i Ivan Miličević obavijestili su Zastupnički dom da neće prisustvovati intervjuima.

"Radna grupa je ocjenjivala sposobnost kandidata za funkciju za koju se kandidat prijavljuje dokazanu kroz objavljene stručne radove, komunikativnost i poznavanje stranih jezika", navedeno je.

Kandidati su bodovani na sljedeći način:

Marin Vukoja 46,50 bodova,

Sanela Gorušanović-Butigan 45 bodova,

Ivo Rozić, 43,50 bodova,

Mile Lasić 43 boda,

Zvonko Mijan 40,50 bodova,

Monika Mijić 39 bodova,

Zdravko Lučić 40,50 bodova,

Željka Marković-Sekulić 39 bodova,

Danica Šain 38 bodova,

Mario Širić 37 bodova.

Glasanje je bilo tajno, a kada su se rezultati zbrojali, dobijena je rang lista na kojoj je Marin Vukoja najbolji kandidat.

Među prijavljenim kandidatima bilo je ukupno 13 kandidata, od kojih su neki profesori rimskog i ustavnog prava.

Kako saznajemo, prilikom ocjenjivanja obrazlaganja odgovora bodovala se brzina izlaganja i vladanja materijom. To je u konačnici odlučilo da se kandidati boduju na način na koji je to urađeno.

Svaki član radnog tijela predložio je po jedno pitanje, ali su od pet pitanja izvučena dva kako bi svi kandidati dobili ista pitanja.

Inače, materija kojom se bave sudije Ustavnog suda nema veze sa brzinom davanja odgovora jer se o apelacijama i zahtjevima za ocjenu ustavnosti dugo odlučuje kako bi se mogle donijeti odluke u meritumu.

Stoga ostaje nejasno kako je u ovome slučaju brzina-vrlina te da li zaista pri bodovanju nije bilo utjecaja dogovora koalicionih partnera aktuelne većine u FBiH.

Podsjetimo da je Nikšić danas ipak kazao da "ako bi izbor ustavnog sudije bio samo pitanje stručnosti, onda bi samo profesori ustavnog prava mogli biti sudije".