Kako je oružje iz Hrvatske stiglo u ruke ekstremnih desničara u Njemačkoj

asd
Ekstremno desna scena u Njemačkoj nabavljala je oružje koje u tu zemlju dolazi posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, javlja u utorak javni servis ZDF.

Državno tužilaštvo u Münchenu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Alexandera R., koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Njemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin “Frontal21” javnog servisa ZDF.
 
Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primalaca pronađeno je više komada oružja, među kojima poluautomatske puške, tzv. pump-guns, kao i više od 200 komada streljiva“, rekao je za ZDF Klaus Ruhland iz Glavnog državnog tužilaštva u Münchenu.
Osobe u čijim rukama je završilo oružje, mogu se uvrstiti u ekstremno desnu scenu, rekao je Ruhland, prenose Vijesti.ba.

Među njima su i pripadnici “Državljana Reicha”, osobe koje ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke.

Njemački istražitelji došli su do osumnjičenoga Alexandra R. na osnovu spoznaja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretresa u Hrvatskoj pronašle veću količinu oružja namijenjenu kupcima u Njemačkoj.

Novinari u TV prilogu razgovaraju s više osoba u Slavoniji koje su djelimično već odslužile zatvorske kazne zbog posjedovanja i preprodaje ilegalnog naoružanja.

U televizijskom prilogu sagovornici kažu da oružje dolazi iz Srbije, ali da jedan dio potječe iz razdoblja tokom i nakon Domovinskog rata”, prenosi Hina.
Provoptuženi Alexander R. nekad je bio aktivni član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Hrvatski istražitelji obavijestili su njemačke kolege da Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje i pritom govori da je oružje, prema riječima jednog svjedoka, „namijenjeno AfD-u, jednoj desničarskoj stranci“.

Spomenuti ogranak AfD-a u okolici Münchena saopćio je da „nikada nisu ni ponudili niti kupovali ilegalno naoružanje“.

Alexander R. je do izručenja Njemačkoj u septembru, kako se navodi u prilogu, živio u jednom hrvatskom lučkom gradu.