Detalji tragedije u Vlasenici: Kako je policajac slučajno ubio svjedoka

Sudski policajac Mladen Deurić (21) iz Vlasenice uhapšen je zbog sumnje da je pred zgradom Osnovnog suda u Vlasenici, nestručno rukujući službenim pištoljem, slučajno ubio sugrađanina Milomira Jeftića (50).

Tragedija se dogodila jučer oko podne u Svetosavskoj ulici. Deurić je, kako saznajemo, bio na dužnosti i navodno se u prijavnici Suda, u kojoj je bilo više policajaca, igrao službenim pištoljem “HS 2000”.

Ispaljen hitac

Nestručno rukujući, nehotično je ispalio jedan hitac. Metak je prošao kroz staklo prijavnice i pogodio u vrat nesretnog Jeftića, koji se zatekao ispred Suda.

Samo nekoliko trenutaka prije tragedije, Jeftić je bio na ročištu u svojstvu svjedoka i pogođen je neposredno po izlasku iz zgrade Suda u Vlasenici, prenosi Avaz.ba.

Policajci i drugi radnici Suda odmah su mu pritekli u pomoć, ali je ubrzo, nažalost, iskrvario. Očevici pričaju da je Deurić, koji je prije nepuna tri mjeseca počeo da radi u Sudskoj policiji, bio u šoku i nije mogao da vjeruje šta je napravio.

"- Policajac je bio van sebe od šoka. Ni njegove kolege ne mogu da vjeruju šta se desilo i kakav je to bio splet nesretnih okolnosti" - govore očevici nezapamćene tragedije.

Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik, potvrdio je da je policajac uhapšen zbog sumnje da je upotrebom pištolja nanio smrtonosne povrede 50-godišnjaku.

"- Pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, obavljen je uviđaj, a tačne okolnosti tog krivičnog djela se istražuju" - rekao je Bobar.

Željko Dragojević, direktor Sudske policije Republike Srpske, kaže da je obaviješten o svemu, ali mu detalji nisu poznati.

Prošao obuku

"- Deurić je završio osnovnu obuku za sudskog policajca i odradio pripravnički staž. Prethodno je prošao i obuku za upotrebu vatrenog oružja i sve je odradio prema pravilniku" - rekao je Dragojević.

On kaže da mu detalji tragedije nisu poznati, jer se nalazi na službenom putu u Crnoj Gori.

"- Čim sam obaviješten o tome, prekinuo sam službeni put. Vraćam se nazad i odmah ću se uputiti u Vlasenicu da bih od nadležnih dobio sve relevantne informacije" - rekao je Dragojević.

Ubijeni Milomir Jeftić je oženjen i iza njega je ostalo troje djece.

Sud i Tužilaštvo bez komentara

U Osnovnom sudu u Vlasenici nisu željeli da komentiraju ovu nesreću. Isti je slučaj i s Okružnim javnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu, čija se područna kancelarija nalazi u zgradi Suda u kojoj se tragedija dogodila. 

Image