Kako je prvi policajac Cazina uhapsio muškarca zbog komentara na Facebook-u

ljubijankic
Komandir PS Cazin, Said Ljubijankić (51) nezakonito i uprkos naređenju tužioca da to ne čini, naredio hapšenje K.P. koji je negativno komentirao tekst objavljen o njemu

 

Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića (51) iz Cazina zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i lažno prijavljivanje.

Prema navodima optužnice Ljubijankić je od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, nakon što je 23. podnio prijavu protiv K.P. zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o njemu.

Nevin čovjek

On je prvo 8. maja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za K.P. s nalogom da se hapsi bez postojanja zakonskih razloga. On je to uradio unatoč usmenom nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koji se u konsultacijama sa postupajućim istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela.

Ljubjankić je poslao graničnoj policiji potragu s lažnim navodima te je 12. juna 2020. godine u 16. na graničnom prijelazu Velika Kladuša uhapšen K.P. ni kriv ni dužan. On je istog dana u 17.20 sati, predan policiji te je protivpravno zadržan do 13. juna, a da dežurni tužilac nije ni obaviješten.

Lažni nalog

Drugom tačkom optužnice optuženom Ljubijankiću je stavljeno na teret da je u periodu od 16. juna do 18. juna 2020. godine u Cazinu naredio dežurnom inspektru da sačini izvještaj u kojem se K.P tereti za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti. Osnovanost predmetne optužnice potvrđena je opsežnom istragom u kojoj je salušan veći broj svjedoka i prikupljeno nekoliko desetina materijalnih dokaza.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu.

Podsjećamo Ljubijankića su uhapsili pripadnici SIPA-e, a kod njega je pronađen i jedan pištolj.