Kako jednostavno u kući uštediti struju: Evo šta najviše i koliko troši…

as

Uz ovih 10 jednostavnih savjeta na lak način uštedite energiju u svom domu ili radnom prostoru i samim tim, značajno smanjite i mjesečne račune, piše Blic.

Već neko vrijeme poznato je da neumjereno rasipanje energije ne predstavlja samo bespotrebno tračenje ionako već problematične količine prirodnih resursa koje smo u stanju proizvesti, već je u pitanju i prava ekološka bomba po našu planetu i živi svijet na njoj.

Koje su najbolje prakse i kako možemo osigurati svoju energetsku nezavisnost, smanjiti račune i izgraditi vlastiti biznis od sunca i drugih vidova obnovljivih izvora energije, saznajte i na Sarajevskom energetskom forumu, koji će se održati 20-23. juna. Otvorene su rane prijave i svi zainteresirani mogu se prijaviti na www.sef.ba

Kada se ima na umu svjetska energetska kriza, koja neminovno dovodi i do povećanja cijena energenata, jasno je da bismo svi trebali da se potrudimo što više uštedjeti na energiji, prije svega jer će nam na taj način u kućnom budžetu ostati znatno više novca za neke druge stvari koje su nam potrebne, ali ćemo imati i čistiji zrak i manje zagađenu životnu sredinu.

Evo savjeta:

Izolacija

Ukoliko nam je stambeni prostor loše izolovan, to dovodi do velike potrošnje energije i samim tim većih računa. Zato ne bi bilo loše da razmislimo o tome kako spriječiti nepotrebno rasipanje energije, tako što ćemo poboljšati izolaciju prozora i vrata, a ako smo u mogućnosti, uraditi i dodatnu termoizolaciju zidova okrenutih spolja ili fasade.

Ne hlade samo klime

Većina nas će, tokom ljetnog perioda, čim krenu malo visočije vanjske temperature, krenuti da uključuje neki od rashladnih uređaja. A poznato je da klima uređaji i ventilatori troše enormnu količinu struje. Međutim, kao da smo zaboravili kako je bilo nekada, prije nego što su se pojavili prvi klima-uređaji. Zapravo, često je sasvim dovoljno samo da spustimo roletne ili navučemo zavjese na onoj strani kuće ili stana gdje je sunce, kako bismo za barem nekoliko stepeni oborili temperaturu u prostoru i na taj način smanjili račun za struju.

Ne mora svuda biti kao u sauni

Ukoliko želite uštedjeti na energentima, prostor u kojem više provodite vremena izolujte od ostatka stana u kojem se manje boravi. Nema potrebe da zagrijavate hodnike, prolaze i stepenište, jer to dovodi do velikog utroška energije. Kako biste toplotu usmjerili ka prostoriji, savjet je da postavite reflektujuću foliju na vrata, prozore ili iza radijatora.

Da li ste znali da grijanje troši čak 62 posto ukupne energije?

Iako svi volimo da nam su nam tokom zimskog perioda stanovi i kuće toliko topli da možemo sjediti u kratkim rukavima, tih par stepeni više zapravo predstavljaju potpuno nepotreban trošak, odnosno značajnu potrošnju energenata, a samim time i veće račune. Brojna istraživanja pokazuju da je zimi sasvim prijatno grijanje doma održavati na temperaturi od 20 stepeni danju, a noću do 18 stepeni.

Mašine

Kada perete veš ili manje zamašćeno posuđe, koristite hladnu vodu ili perite na nižim temperaturama. U slučaju mašina za veš i mašina za posuđe, uvijek gledajte da ih prije puštanja u rad napunite maksimalno i programirajte ih da rade noću, jer tako možete da uštedite do čak 4 puta više struje.

Filteri

Kako bi vaši rashladni ili grijni uređaji bolje radili, važno je da ih redovno održavate i čistite, a pogotovo da na vrijeme mijenjate filtere u njima. U suprotnom, oni će samo trošiti dodatnu energiju (i vaš novac) "u prazno", a neće uspjeti dostići željenu temperaturu.

Frižideri i zamrzivači

Da bi vaši frižideri i zamrzivači optimalno radili, neophodno je da ih redovno odmrzavate i na taj način ih spriječite da rade pod prevelikim opterećenjem, koje je prouzrokovano velikom količinom nakupljenog leda.

Kuhanje

Ukoliko želite maksimalno uštedjeti energiju na pripremu hrane, savjet je da uložite u šporet sa indukcionom pločom. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti, ili vam više odgovara kuhanje na klasičnim ringlama na struju, šporetima na plin ili možda "smederevcu", to ne znači da ne možete uštedjeti na energentima. Ukoliko obroke spremate u poklopljenim šerpama i loncima, veličine ringle, mogli biste da uštedite čak i do 20 posto energije.

Svjetlo

Pored toga što je prosječan životni vijek prosječnih standardnih sijalica svega 1.000 sati, one troše i mnogo više struje. Zato, umjesto njih, uložite u kvalitetnije LED sijalice, jer su one štedljivije a i mogu trajati više od 10.000 sati. Također, sada kad je dan duži, trudite se da kada god je moguće birate da što više koristite prirodno svjetlo.

"Stand by" nije isto što i "off"

Mnogi smatraju da punjači, adapter i kablovi za mobilne telefone, kompjuter i sve ostale električne aparate struju "vuku" samo kada je uređaj uključen u njih. Međutim, svi ti kablovi utaknuti u zid ili produžni kabl predstavljaju velike potrošače energije i mogu da imaju udio od čak 6 posto u ukupnoj potrošnji električne energije u domaćinstvu. Zato, nakon završetka punjenja mobilnih uređaja ili korištenja malih kućnih aparata poput miksera, sjeckalica, depilatora i ostalih koje tek povremeno koristite, isključite ih iz struje. A kada krenete na odmor ili put, možete iz istaknuti i lampe, televizore, modeme, kuhala za vodu i sve druge slične velike potrošače električne energije koji nema potrebe da budu uključeni dok niste tu.