Kako kantoni pomažu građanima da prevaziđu rast cijena: Evo šta je odgovorio premijer Ružnić

.
Kako su kantoni pomogli građanima kako bi ublažili posljedice rasta cijena životnih namirnica i otežane ekonomske situacije nastale nakon agresije Rusije na Ukrajinu bilo je zastupničko pitanje koje je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upućeno prije mjesec i po dana. Dosad su stigla samo četiri odgovora.

 

Neki kantoni su pratili tek kakva je snabdjevenost osnovnim životnim namirnicama, neki su se pohvalili isplatom zaostalih naknada i odlukama koje se inače donose svake godine, a neki su bili i malo konkretniji.

Iz Vlade Srednjobosanskog kantona su odgovorili da je praćeno stanje snabdjevenosti osnovnim životnim namirnicama, i kontrolisano poštivanje ograničenja marži, te su utvrdili da nestašica nema. Pripremaju i radnu verziju zakona o robnim verzijama.

– Ukoliko se pokaže potreba, Vlada SBK će, u okviru svoje nadležnosti, poduzimati aktivnosti u svrhu suzbijanja inflacije i ublažavanja posljedica izazvanih ratom u Ukrajini – odgovor je iz ove kantonalne vlade. Iz ovog odgovora moglo bi se zaključiti da smatraju da potrebe za ublažavanje posljedica još nema iako je sve veći broj građana koji ne mogu priuštiti potrošačku korpu.

Vlada Livanjskog kantona odgovorila je da je dala saglasnost na program utroška sredstava za podršku poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju koji su utvrđeni budžetom za 2022. u iznosu od 1,35 miliona KM. Njima se sufinasniraju troškovi proizvodnje mlijeka, mesa, pčelarske i biljne proizvodnje kako bi se pomoglo poljoprivrednicima koji su se našli u teškoj sitaciji zbog rasta cijena goriva, gnojiva i slično.

Davanje saglasnosti na programe utroška novca planiranog budžetima, koji se po pravilu moraju usvojiti do kraja godine za narednu godinu, je redovna aktivnost vlada.

Na pitanje o pomoći stanovništvu, iz Vlade Unsko-sanskog kantona su dostavili odluku kojom se Crvenom križu FBiH daje 100.000 KM za pomoć izbjeglicama i civilima iz Ukrajine.

Odgovor je potpisao premijer USK Mustafa Ružnić koji je naknadno dostavio određenu dopunu u kojoj je naveo kako je Vlada donijela odluku o utrošku sredstava za pomoć socijalno ugroženim kategorijama, isplati naknade za porodice za treće i svako naredno dijete, da je proširen obim prava osiguranika na lijekove, da su četiri miliona KM data za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Naveo je i da su potpisali kolektivni ugovor za zdravstvo, povećali osnovicu za plaće svim budžetskim korisnicima, donijeli odluku o utrošku četiri miliona KM subvencija firmama i poduzetnicima i dva miliona KM subvencija privatnim firmama i poduzetnicima iz oblasti turizma.

Donijeli su i odluku o 30.000 KM za projekat Akademija ženskog poduzetništva, subvencionirali proljetnu sjetvu, a pohvalili su se i da su redovno isplaćivali egzistencijalne nakande demobilisanim borcima, uključujući i isplatu one iz decembra prošle godine.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona su istakli da su izmjene i dopune fiskalnih zakona u nadženosti BiH, poput smanjenja PDV-a i akciza, a da su direktni porezi u nadležnosti FBiH.

Odgovorili su pak da su povećali osnovicu za egzistencijalne boračke naknade s četiri na pet KM, dječji dodatak sa 30 na 45 KM a za troje i više djece sa 48 na 72 KM. Povećali su iznos koji se priznaje za nabavku posebne hrane oboljelim od celijakije, porodiljku nakandu na 1.000 KM, te osigurali dodatna sredstva za poljoprivredu.

Iz TK su naveli i da su Merhametu, koji ima javne kuhinje, dodijelili jednokratnu pomoć iz robnih rezervi i to 100.000 mesnih konzervi, po četiri tone riže i tjestenine, a planirali su dodatni milion KM za robne rezerve, kao i po 100 KM jednokratno za one s najnižim penzijama.