Kako pojedini trgovci naftnim derivatima direktno kradu od krajnjih kupaca

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske pumpe, po čemu smo među rekorderima u Evropi

Udruženje „Naftni komitet u BiH“ održalo je danas u Sarajevu prezentaciju „Pričajmo o nafti“ u kojoj je prezentirano formiranje cijena, svjetski trendovi u ovoj oblasti, mogućnosti uređenja tržišta u BiH itd.

Od početka godine vozači su nezadovoljni uvođenjem akciza i velikim rastom cijena goriva, no to je samo jedan od problema u ovom sektoru.

Predstavnici ovog udruženja danas su istakli da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u naftnim derivatima.

„Pojedini trgovci naftnim derivatima direktno kradu od kupaca tako što se prilikom točenja goriva pokazuje veći protok goriva od stvarnog. Prisutan je i rad na crno, kao i promet lož ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, te nešto manje u RS-u. Tu je i uvoz i distribucija baznog ulja koje je manje opterećeno porezima, a prisutno je i neevidentiranje prometa na benzinskim pumpama“, rekla je Tatjana Perić iz Udruženja  „Naftni komitet u BiH“.

Dodala je da problem predstavlja i veliki broj benzinskih pumpi u BiH.

„U BiH trenutno rade 1.164 benzinske pumpe, a po broju benzinskih pumpi u odnosu na broj vozača BiH je među vodećim zemljama u Evropi. Problem u BiH je i niska stopa motorizovanosti stanovništva, dizelifikacija tržišta, kao i podijeljenost tržišta i različita regulacija u FBiH, RS-u i Distriktu Brčko“, navela je Perić.