Kako protiv rastuće inflacije? Ekonomisti predlažu sniženje poreza i pomoć najugroženijim grupama

.

Cijene rastu, vlast ništa ne poduzima

Cijene u našoj zemlji nezaustavljivo rastu, a za razliku od drugih država o inflaciji kod nas niko ne brine. Stječe se dojam potpunog izostanka makroekonomske politike u vlasti i prepuštanja stihiji.

Rast cijena u Bosni i Hercegovini je sada već na zabrinjavajuće visokom nivou, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Najnoviji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju da je u novembru ove godine rast cijena hrane iznosio čak 10,3 posto u odnosu na bazni period, dok je opšti indeks imao povećanje od 5,3 posto. Da će doći do rasta cijena do kraja ove godine, upozorio sam prije par mjeseci, što je bilo više nego dovoljno vremena za donosioce odluka da usklade poresku politiku i građanima vrate dio novca kroz niže poreze", navodi on.

Ovaj rast cijena - inflacija, je sada već zabrinjavajući, pogotovo za građane s nižim primanjima, dodaje on te zaključuje kako njihova primanja sada više nisu ni ista - manja su.

"Rješenja postoje - niži porezi i veći i značajniji transferi prema najugroženijim kategorijama. Brzo će doći vrijeme kada će i mnogi sindikati, pogotovo u javnom sektoru, tražiti veće plate koje će biti usklađene s ovim rastom. Ovo bi mogao biti izazovan početak nove godine", smatra Hadžić.

Kad se spustimo s makro nivoa i pogledamo konkretne podatke rast cijena izgleda još veći problem. Već smo pisali o ogromnom rastu cijena osnovnih namirnica, a "šampion" je krompir koji je skuplji za čak 210 posto.