Kako se Vučić obrukao analizom natpisa na majici ubice iz Mladenovca

ubica
Aleksandar Vučić nakon prve masovne pucnjave u srijedu u Srbiji, kad je u školi ubijeno devet osoba, istu je večer izašao s deset točaka koje će tobože predložiti vladi. Vlada je sutradan, niti 12 sati nakon što je Vučić točke predstavio, sve točke prihvatila - bez ozbiljne analize i ikakvog javnog savjetovanja.

 

To se učinilo prilično bizarnim načinom donošenja odluka sličnijem autoritarnim režimima nego demokracijama, što Srbija, barem na papiru, jest.

U četvrtak navečer došlo je do novog masovnog ubistva u Srbiji. Uroš Blažić, 20-godišnjak iz okolice Mladenovca, u sumanutom je pohodu ubio osam i ranio 14 osoba. Srpske su vlasti odmah istu večer požurile zaključiti da se radi o terorističkom činu. Narativ su prihvatili mediji, a na kraju i sam predsjednik Vučić.

“Noćašnji napad je bio teroristički napad u kojemu su naše jedinice imale zadatak uhapsiti ili neutralizirati terorista. Zlikovac je uhapšen i zlikovac svjetlost bijelog dana više vidjeti neće. Iz zatvora izaći neće”, rekao je Vučić na konferenciji za medije u petak.

Prvo, što je uopće terorizam?

“Terorizam (prema teror), primjena oružanog i drugoga nasilja, najčešće protiv nedužnih osoba, radi ostvarenja političkog ili nekoga drugog cilja. Obilježava ga sustavnost u uporabi nasilja (ili prijetnji nasiljem), pretežno politička motivacija (borba za društvene promjene, politički utjecaj ili vlast), promišljen izbor izravnih žrtava te onih neizravnih (širenjem straha), kršenje ljudskih prava i dr. Određuje se i kao oblik političkog nasilja, metoda vojno-političke borbe i dr.”, piše hrvatska enciklopedija.

Do danas nije jasno, a prvu večer kad je napad proglašen terorizmom to je bilo još manje jasno, koji su to politički ili ideološki ciljevi koje Blažić zagovara.

Suluda priča o majici
Tu se pojavljuje bizarna priča o ubicinoj majici, a koja bi valjda trebala dokazati političke ciljeve ubice. Ubica je uhićen s plavom majicom na kojoj se, naizgled bez nekog smislenog razloga, vide samo Italija, Francuska i Španjolska. “Generation 88 on tour”, piše na majici.

Vučić je to protumačio kao podršku Hitleru.

Komentirajući majicu u kojoj je uhićen ubica, a na kojoj stoji natpis “generacija 88”, Vučić je rekao: “Pobio si ljude s majicom Heil Hitler, generacija 88! U Srbiji si našao svog hitlera, đubre jedno! Ovdje si se našao njemu diviti i ubijati ljude, njemu koji nam je pričinio toliko zla.”

Broj 88 zaista koriste neonacisti jer je slovo H osmo slovo u abecedi, dakle 88 se može tumačiti kao HH – Heil Hitler piše Index.hr

Dobar dio javnosti i takozvanih stručnjaka u Srbiji prihvatio je priču o terorističkoj pozadini i nacističkoj naravi majice. Mediji u Srbiji konstatirali su da se na majici vidi Njemačka iako je jasno da se ne vidi.

Tako je, primjerice, stanoviti analitičar Ivan Miletić, čest gost tamošnjih medija, konstatirao da se tu radi o terorističkoj organizaciji Identitarian movement.

“Radi se isključivo o fašističkoj i neonacističkoj ideologiji. Nažalost, on je identifikaciju napravio tom majicom na kojoj je pisalo '88’, što je latinično slovo H po abecedi, što je u suštini poklič “Heil Hitler”. Taj pokret je aktivan u Europi i njihov modus operandi je pokazao u drugim zemljama isto ovakva masovna ubistva sugrađana koji su njihovi sljedbenici počinili”, rekao je Miletić za Tanjug.

Majicu su učenici napravili povodom ekskurzije
A onda je došlo drugo, logičnije objašnjenje. Majica koju je nosio ubica iz Mladenovca, a koju je srpski predsjednik Aleksandar Vučić doveo u vezu s Hitlerom, zapravo je majica maturanata škole u Sopotu, kaže za Novu.rs Stevan Vlajić, osnivač pokreta “Samo jako” i koordinator inicijative “Zeleni presjek”, čiji je prijatelj kreirao majicu.

“To je majica koja predstavlja službenu majicu maturanta Ekonomsko-trgovinske škole iz Sopota koju su 2006. godine nosili na ekskurziju u Španjolsku, Italiju i Francusku”, rekao je Vlajić za Novu.rs.

“Jednostavno, kada se netko dobro zagleda, vidi se da je na majici nacrtan teritorij Španjolske, Italije i Francuske, gdje se održavala ekskurzija. Piše i Generation 88 on tour, iza piše Serbia. To je manipulacija koja se provlači, a rečeno je da je važno da se ne šire lažne informacije”, kaže Vlajić.

Broj 88 naprosto predstavlja godinu rođenja tadašnjih učenika.