Kako smanjiti menstrualnu bol

Kod nekih žena se prije ili tokom menstruacije pojavljuju bolovi u donjem dijelu stomaka, uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje.

Bolovi su najjači iznad stidne kosti, a često se šire prema križima te prema unutrašnjoj strani bedara, uz jaku mučninu, povraćanje, glavobolju, proljev ili zatvor.

Sluznica maternice

Ukoliko su ovi bolovi veoma izraženi i sprečavaju vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, onda su to bolne menstruacije. Tačni uzroci bolnih menstruacija se ne znaju. Kod mladih djevojaka najčešći uzrok je lučenje prostaglandina u sluznici maternice, što izaziva jake grčeve maternice te jake bolove.

Žena koja ima bolnu menstruciju, u tom periodu je vrlo blijeda, loše se osjeća i uznemirena je. Bolovi su najjači tokom prvog dana menstruacije, ali mogu potrajati i do tri dana. Ponekad žene u sredini ciklusa osjete jaku bol u donjem dijelu stomaka, koja traje nekoliko sati, a ponekad se pojavi i oskudno krvarenje. To je ovulacijska bol te nije potrebna posebna terapija.

Mnoge žene osjećaju bol za vrijeme menstruacija. Za većinu, bol i neugodnost nisu toliko jake da bi utjecale na obavljanje svakodnevnih aktivnosti ili zahtijevale posebnu pažnju. Kod nekih žena menstruacije su, ipak, toliko problematične da ih bol onesposobljava za normalan život pa moraju uzeti slobodan dan na poslu ili u školi te ostati kod kuće dan ili dva.

Životni stil

Bol, ako nije posljedica neke bolesti, uzrokovana je grčevima mišića maternice. Najbolji način prevencije menstrualne boli je da se brinete o svom psihofizičkom zdravlju. To možete postići zdravim životnim stilom, koji uključuje zdravu prehranu, dovoljno tjelovježbe, dobar san i izbjegavanje stresa. Čim primijetite prve bolove, možete popiti neki lijek protiv bolova. Pripazite da ne prekoračite dnevne preporučene doze i da ne pijete lijekove protiv bolova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, koji se, općenito, ne preporučuju kod bolova koje prate krvarenja.

Tablete koje u sebi sadrže koktel esencijalnih ulja i vitamina E, mogu, također, učiniti mjesečnice manje bolnim. Kroz istraživanje, na vitamin E pozitivno su reagirale skoro dvije trećine žena.

Savjeti

1. Umjerena tjelovježba pomaže da se opuste mišići i smanje bolni grčevi.

2. Dodaci cinka i kalcija smanjuju grčeve, nadutost i srodne simptome PMS-a.

3. Uzmite riblje ulje. Ono sadrži supstance koje će smanjiti menstrualne grčeve.

4. Čajevi koji pomažu su kamilica, matičnjak i kadulja.

Šta je PMS

Predmenstrualni sindrom (PMS) je skup simptoma koji se javljaju desetak dana prije menstruacije, a kad se pojavi menstruacija, teškoće nestaju. Podrazumijeva niz simptoma, od psihičkih promjena, nervoze, depresije, nesanice, razdražljivosti… Javljaju se i bolovi u donjem dijelu stomaka, glavobolja te osjećaj umora.

Promjene

1. Izbjegavajte nezdravu hranu.

2. Usredotočite se na svježu, lokalnu sezonsku hranu.

 3. Minimalizirajte unos visoko obrađene hrane.

 4. Ograničite unos kofeina i alkohola. Kofein i alkohol mogu pogoršati PMS.

5. Ostanite hidratizirani s dovoljno vode, mlijeka te voćnih sokova.

6. Smanjite stres i spavajte kvalitetno.

Ravnoteža

Najčešći emocionalni problemi koji se kriju iza PMS-a su ovisnost o vezama, otupljivanje ili presijecanje vlastitih osjećaja i žrtvovanje vlastitog života da bi se zadovoljile potrebe drugih. Zbog toga će promjene u stilu života spriječiti PMS te će dugoročno imati pozitivne učinke na zdravlje.

Što prije započnete s uravnoteženim životom, ranije ćete postati zdravi.

Kvalitet života

Skoro 90 posto žena osjeća predmenstrualne sindrome (PMS) na nekom nivou, a stručnjaci procjenjuju kako ih od tri do pet posto pati i od ekstremnijeg stanja, koji nazivaju predmenstrualni poremećaj (PMP). Iako većina žena tolerira simptome PMS-a bez prevelike buke oko toga, nema sumnje da PMS smanjuje kvalitet života žena.