Kako Srbija uvodi migrante u Bosnu i Hercegovinu

Ispostavilo da veliki broj putnika od Teherana ka Beogradu nisu turisti već migranti koji su preko Bosne i Hercegovine pokušavali preći u Evropsku uniju.

Ukidanjem viza Srbije iranskim državljanima Srbija je ušla u spor sa Evropskom unijom. Ispostavilo da veliki broj putnika od Teherana ka Beogradu nisu turisti već migranti koji su preko Bosne i Hercegovine pokušavali preći u  Evropsku uniju.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je upozorio na problem povećanog broja ilegalnih ulazaka iranskih migranata u tu zemlju.

“Mi ne možemo uticati na Srbiju kome će ona odobravati bezvizni režim, a kome neće. Neke sam informacije čuo da su u pregovorima i sa Pakistanom… Ali Srbija onda mora da nam obezbedi readmisiju tih državljana u Srbiju”, rekao je Mektić.
Dragan Mektić je iznio podatak da se migranti otkrivaju neposredno uz granicu sa Srbijom, oko Zvornika, Višegrada… pa postoji, kako je rekao, “stopostotna sigurnost da dolaze iz Srbije”.

Između Teherana i Beograda postoje direktni avio-letovi četiri puta sedmično. U martu 2018. godine uveden je prvi direktan avio-let a karte su rasprodate nekoliko mjeseci unaprijed. Sigurnosne procjene su da je u Evropu, preko beogradskog aerodroma, ušlo preko 10.000 migranata iz Irana. Srbijanske vlasti izbjegavaju readmisiju, odnosno povrat migranta u zemlju iz koje su došli.

„Legalno smo došli u Srbiju. Ne trebaju nam vize. A dalje nas je preko rijeke u gumenom čamcu prebacio jedan Pakistanac. Platili smo 250 eura“, objašnjavala je migrantkinja u prostorijama Granične policije BiH.

Od ukidanja viza 2. septembra 2017. godine pa do kraja septembra 2019. godine
u Srbiju su ušla 44.364 Iranca. Njih 32.911 vratilo se kući, a preostalih 10.500 je “nestalo”.

Migrantska ruta preko BiH posebno je intenzivirana u proljeće 2018. godine, a prema procjenama Međunarodne agencije IOM u BiH je tokom 2018. godine ušlo 23.000 migranata, a čak 80 odsto iz pravca Srbije. Posljednji podaci pokazuju da je u BiH, od početka 2019. godine do jula registrovano 10.595 ilegalnih migranata.

Dok su Iranci u Srbiju legalno dolazili kao turisti, u BiH su ilegalno ulazili kao migranti, da bi dalje nastavili ka Zapadnoj Evropi. Nakon prijetnje Evropske Unije da će ukinuti viznu liberalizaciju za građane Srbije ukinut je bezvizni režim, te će u Srbiju moći putovati samo Iranci sa vizom.