Kako su Elvedin i Admira “proričici” Nizami ukrali 229.000 KM

Urnebesna krađa izvedena 1. aprila, kada brčanska proročica Nizama al Raisa nije predvidjela da će joj, dok nije bila u kući, “u goste” doći lopovi, okončana je optužnicom koja Sarajliju i Brčanku tereti da su famoznu “iscjeliteljku Kuranom” ojadili za 229.000 maraka.

Da su na međunarodni dan šale od Nizame ukrali 228.300 KM, ali i oko 250 eura, optuženi su Elvedin Bavtijara (29) iz Sarajeva, te Admira Mešanović (34) iz Brčkog.

Da su na međunarodni dan šale od Nizame ukrali 228.300 KM, ali i oko 250 eura, optuženi su Elvedin Bavtijara (29) iz Sarajeva, te Admira Mešanović (34) iz Brčkog.

“Optužnica ih tereti da su se 1. aprila, oko 20.55 sati, u brčanskom mjestu Cerik, zajedno bijelim audijem dovezli blizu stambeno-poslovnog objekta u kojem živi Nizama Aljić (poznata i kao Nizama al Raisa), gdje je iz vozila izašao Bavtijara, a potom ušao u objekat”, piše u optužnici.

Mladić je, kako se navodi, zatim razbio staklo na vratima prostorije u kojoj su se nalazili ugrađeni pretinci u kojima je Nizama čuvala novac.

“On je kroz načinjen otvor otvorio vrata, te ušao u prostoriju i ukrao novac, a za to vrijeme je ispred objekta Admira pazila da neko ne naiđe”, navodi se u optužnici.

Kada su pokupili pare, zajedno su, kako se navodi, audijem pobjegli prema Tuzli.

Optužnicu je podiglo brčansko Tužilaštvo, a potvrdio ju je Osnovni sudo Brčko distrikta, tako da je, kako kažu iz Tužilaštva, intenzivno i sveobuhvatno vođena istraga u ovom slučaju okončana za nešto više od tri mjeseca.

“Oštećenoj N.A. u cijelosti je vraćen novac za koji je oštećena ovom teškom krađom”, kažu u Tužilaštvu.

Međutim, kako su Nezavisne novine nezvanično saznale, i Nizama je pod lupom tužilaca, jer se provjerava otkud joj tolike pare. Prije nekoliko mjeseci je, prisjetimo se, od nje privremeno oduzet oko 1,1 milion maraka, koliko su istražioci pronašli nakon što je prijavljeno da je kuća proročice opljačkana.

“Ona ima objekat i na području Srebrenika, gdje je prijavila djelatnost, ali s prihodima koji su, kako se sumnja, manji od onih koji su ostvarivani. Stoga su u toku predistražne radnje u saradnji s policijom i Poreznom upravom”, otkvira sagovornik Nezavisnih.

Biografija Nizame al Raise je i te kako “bogata”, jer, kako se navodi, liječi brojna oboljenja, ali je spremna i da se u koštac uhvati sa drugim problemima koji ljude mogu zadesiti.

Piše da je ona kraljica alternativne medicine te da je, između ostalog, i “bioenergičar, iscjelitelj crne magije, vidovnjak, parapsiholog”.