Kako su tri sarajevska policajca uzimala novac od stranaca: "Daj pare, mi ćemo ti platiti prekršaj"

policija
Dva policijska službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su uhapšena, a uskoro će biti i treći. Oni su osumnjičeni za koruptivne radnje tokom obavljanja policijskih dužnosti.

 

Oni su osumnjičeni da su tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama, a zatim ilegalno uzimali novac od stranih državljana na dva načina. Prema prvim informacijama, oštećene su desetine osoba.

Prvi način je bilo uzimanje mita, a zauzvrat nisu izdavali prekršajne naloge i to nije ništa novo.

No, drugi način je bio nešto inovativniji za bh. prilike.

Naime, izdavali su prekršajne naloge, naprimjer u iznosu od 100 KM, i novac odmah uzimali na licu mjesta od vozača bez da su ih obavještavali da imaju mogućnost platiti 50 posto kazne u roku od osam dana. Tako su osumnjičeni policajci pola novca uzimali sebi, a drugom polovicom iznosa su uplaćivali kaznu uime vozača kojeg su kaznili.

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić rekla je da su pripadnici MUP-a KS započeli realizaciju akcije kodnog naziva "Sparta" pod nadzorom kantonalnog tužilaštva.

U toku su pretresi na više lokacija u cilju dokumentiranja koruptivnih krivičnih djela za koja su osumnjičeni policijski službenici MUP-a KS.

Foto: Arhiv