Kako Uprava za indirektno oporezivanje dijeli stimulacije

novac
Poznata je priča o razlici u plaćama između realnog i javnog sektora u Bosni i Hercegovini i upozorenjima stručnjaka da je takvo stanje neodrživo.

 Prema podacima Centara civilnih inicijativa plaće u javnom sektoru u FBiH veće su za 49% u odnosu na nerealni sektor, a u RS-u za 37%, javlja Hayat TV.

Realno je očekivati da svi koji rade budu i plaćeni za svoj rad, a stimulacija je riječ koju mnogi u realnom sektoru nisu čuli. Ali zato jesu u javnom. Redovno stižu odgovori na pitanje zastupnika u ZDPSBiH Damira Arnauta koje je uputio svim državnim institucijama i tražio da mu dostave podatke o plaćama i različitim naknadama i stimulacijama. Još jedno u nizu spremno je za sutrašnju sjednicu državnog parlamenta.

Arnaut pita koliko je ukupno isplaćeno za stimulacije tokom 2018. godine, a koliko 2015. godine. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da je 2018. godine za neto stimulacije radnicima isplaćeno je 405.131 KM. Tokom 2015. godine za stimulacije je isplaćeno 288 KM???

Najniža stimulacija iznosila je 99,89 KM i isplaćena je stručnim saradnicima za izradu odgovora iz Upitnika Evropske komsije. 

Najviša isplaćena stimulacija iznosila je 2. 026 KM i isplaćena je kao nagrada za angažovanost u okviru Radne grupe za izradu izmjena Zakona o akcizama. 

Plaćao se rad na različitim strategijama, uputstvima, izmjenama zakona, za sve ono što bi se, valjda, i inače trebalo raditi. 

Plaćali su se, između ostalog, i vanredni poslovi, ali se uglavnom stimulisalo izvršavanje poslova u obimu većem od prosječnog. Posebno je zanimljivo da su se takve stimulacije isplaćivale, između ostalog, arhivarima, higijeničarima, kuririma, čuvarima, ali i kafe-kuharima, odnosno poslužiteljima. Ako kafe-kuhar radi više nego inače, znači da se i kafe popije više nego inače, onda se s pravom postavlja pitanje ko pije toliko kafe tokom radnog vremena ako svi uglavnom rade više nego inače?

Listajući tako spisak osoba koje su dobile stimulaciju, saznali smo i za postojanje nekoliko zanimljivih zanimanja poput saradnika za kancelarijsko poslovanje i saradnika za vozni park. 

A kako bi to izgledalo u realnom sektoru? Često se desi da vam kasirka u bilo kojem tržnom centru, nakon što otkuca račun, pomogne da sve što ste kupili stavite u kesu. Je li u okviru njenih radnih obaveza, osim da otkuca račun, i to da vam pomogne? Svejedno, bilo bi lijepo da za to što radi od poslodavca dobije stimulaciju, pa bi onda to, možda, stalno radila. Ili da je još, možda, i vi nagradite pa da ne uzmete svoj kusur zato što ona radi svoj posao. Bilo bi lijepo. Ali ne ide tako. 

Podsjetimo još jednom, nije naodmet. Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH za novembar 2019. godine iznosila je 928 KM. Najviša plaća isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i znosila je 1.516 KM, a najniža isplaćena plaća je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane i iznosila je 580 KM.