Kako živi romska populacija u BiH za vrijeme pandemije koronavirusa?

Romi
Niko nije pomogao u donacijama higijenskom opremom tokom pandemije

 

Romska populacija u Bosni i Hercegovini na teži način suočava se sa koronavirusom, prvenstveno zbog velike nezaposlenosti, loših uslova u kojima većina živi, ali i nedostatka higijenskih potrepština.

U Savezu Roma BiH kažu da osim nekoliko općina koje su im pomogle donacijama i udruženja Roma, niko nije pomogao u donacijama higijenskom opremom tokom pandemije, javlja BHRT.

- Na testiranje još niko nije išao. Mislim evo vidite, narod se i dalje boji. Maske ima narod se čuva. Ko se čuva dobro je, ko se ne čuva, opet šta znam - kaže Mirsad Zahirović, naselje Crni vrh, Sarajevo.

- BiH do sada nije obezbijedila ni jedan vid pomoći. Par puta sam kontaktirao Dom zdravlja Vrazovo, obavještavao o pristiglim porodicama iz inostranstva. Zašto Domovi zdravlja ne rade svoj posao na način kako bi morali to da rade - govori Dervo Sejdić, predsjednik Saveza Roma BiH. 

Sa strahom od pandemije, ali i nedostatkom maski i higijenskih sredstava, suočavaju se i Romi u banjalučkom naselju Veseli brijeg. 

- Svi se štite kako mogu i znaju. Ni doktorima kada se razboliš, malo nešto prehladiš odmah misle da je korona, a da provjere, kakvi - smatra Jelena Osmanović, naselje Veseli brijeg, Banja Luka.

Kako u udruženjima ističu, sretna okolnost je ta da do sada nema zaraženih koronavirusom, osim dva slučaja za koja se pretpostavljalo da su pozitivni. Jedan u Sarajevu, drugi u Bihaću. Možda je pandemija ta koja bi sve koji su to zaboravili trebala podsjetiti da čine djela.

Izvor: