NAKON UBOJSTVA U ŠUMATCU: Kakve kazne se mogu propisati maloljetnicima? (VIDEO)

Svirepo ubistvo bračnog para Đogić u Šumatcu kod Velike Kladuše, koji je prethodno opljačkan, zgrozio je ovdašnju javnost. Posebno zbog činjenice da su počinioci dvojica maloljetnika. Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Velikoj Kladuši odredio je pritvor počiniocioma ovog zlodjela. Istražili smo kakav je tok postupka kada su počinioci najtežih krivičnih djela maloljetnici, kakve kazne ili sankcije im se mogu propisati i gdje ih izdržavaju

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Velikoj Kladuši donio je rješenje o određivanju pritvora u trajanju od 30 dana za dvojicu maloljetnika koji se sumnjiče da su u naselju Šumatac kod Velike Kladuše izvršili ubistvo i pljačku bračnog para Đogić.

 Iako su mediji u državi objavili da su maloljetnici tokom saslušanja priznali izvršenje krivičnog djela, iz Tužilaštva ili Suda sve do donošenja pravosnažne odluke ne mogu davati izjave po ovom pitanju jer postupci koji su pokrenuti protiv maloljetnika nisu javni. Mogli su  nam tek kazati šta Zakon predviđa u slučajevima kada su počinioci najtežih krivičnih djela maloljetna lica. Naime, Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku prvenstveno pravi razliku u pogledu dobi maloljetnika. Tako se lice od 14 do 16 godina definira kao mlađi maloljetnik,  a ono od 16 do 18 godina stariji maloljetnik.

Ukoliko se maloljetniku izrekne krivična sankcija, ovu kaznu mogu služiti u  tri institucije u BiH. Ukoliko maloljetnik u toku izdržavanja kazne postane punoljetan, može biti upućen i u Kazneno-popravni zavod, prenosi RTV USK.

Svrha krivičnih sankcija prema maloljetniku je da se pružanjem zaštite, brige, pomoći i nadzora utiče na razvoj i jačanje njegove odgovornosti kako bi se osiguralo ponovno uključivanje u društvenu zajednicu.