Kamber demantirao navode www.cazin.net o RTV USK-a

U vašem naslovnom tekstu „ŠTA SE DEŠAVA U RTV USK: Otpuštaju se višegodišnji saradnici i forsiraju prilozi iz Sane“, pominje se i moje ime u kontekstu odgovornosti za stanje u ovom mediju.

Iako se trudim imati korektan odnos s medijima i portalima, iako se već dugo ne oglašavam, ne objavljujem autorske tekstove (a na stotine ih čeka objavu), ne prestaju napadi na moju ličnost, na Općinsku organizaciju (SDA), na čijem sa čelu i vlast Sanskog Mosta u cjelini. U prosjeku je to između 6 do 10 različitih objava sedmično. Složit ćete se da to baš i nije malo... Sa iskustvom nekoga tko piše i razumije važnost medija i javne komunikacije doveden sam u poziciju da se danas moram baš sa medijima boriti za istinu. Umjesto da oni svima nama budu servis istine.

 

Neki mediji cijene kako će naša javnost, slično ribi (štuki) koja zine na svjetlucavi mamac, progutati svaki novinarski spin i svaku informaciju koja sa stvarnošću i istinom nikakve veze nema. Jedno tako spinovanje, ničim izazvan, učinio je i vaš portal u pretprošli ponedjeljak (06.08.2018.) objavom teksta pod naslovom – „Šta se dešava u RTV USK: Otpuštaju se višegodišnji suradnici i forsiraju prilozi iz Sane?“.

 

Teško mi je i jedan jedini navod i konstataciju u ovom tekstu  izdvojiti i demantirati jer zapravo ništa, doslovno ništa u ovom tekstu nije istina... Počev od naslova pa do zaključne rečenice kako: „Iza svega ... (što se dešava na TV USK-a) ... stoji Asim Kamber...“ A sve to opet sa ciljem (kako stoji u zadnjoj rečenici) „da poveća broj priloga iz Sanskog Mosta...

 

Zbog istine  javnosti, želim istaknuti da sam se u posljednjih mjesec dana ukupno pojavio u šest priloga, od čega sam u tri dao i kraću izjavu, a posljednji se desio u pretprošlu nedjelju sa lokaliteta masovnog zločina nad Bošnjacima iz doline Sane (Hrastove glavice)...

 

Možda je previše i to moje mjesečno (3 puta) pojavljivanje za cazin.net i za autora teksta koji se nije potpisao, ali je autor sebe i svoju ulogu apostrofirao imenicom „novinar“... Očito i sam sumnjajući u navode teksta deklarirano – samozvani „novinar“ se nije potpisao. Ne smeta mi ni anonimnost, ni lažni navodi mi ne „bodu“ oči, ali me smeta spinovanje kojim se želi izazvati osjećaj mržnje i odbojnosti jednih prema drugima. U ovom slučaju odbojnosti (ničim utemeljene) prema nama iz doline Sane. E to, moji dragi portalisti nikako ne bi trebalo biti uloga medija.

 

Neki se lideri iz Krajine, načelnici, zvaničnici Vlade USK-a pojave u Dnevniku TV USK-a u jednom danu tri i više puta i nama to iz doline Sane ne smeta. Upravo suprotno, onaj tko nešto radi i sudjeluje u društveno – afirmativnim aktivnostima mora dobiti medijski prostor u odnosu na one koji ništa ne rade. Uvijek sam se otvoreno zalagao i zalagat ću se za nesmetan protok informacija u javnosti. Isto tako ću se još snažnije boriti i borim se protiv svjesno – izgovorenih i objavljenih neistina.

 

Laži u konačnici naše građane dovode u zabludu, zavaravaju ih i potcijenjuju... Zapravo se njima stvaraju pretpostavke za manipulaciju nedužnih građana... To i jeste razlog zbog kojeg sam donio odluku da protiv vašeg portala podignem tužbu za klevetu koju ću već naredne sedmice predati nadležnom sudu. Nebrojeno puta sam vam pisao demante i molio da se pridržavate načela novinarskog kodeksa i očito je da niste dovoljno ozbiljno shvatili moju dobronamjerna upozorenja.

 

Primite izraze moga uvažavanja i želje za suradnjom na principima istine koja je prihvatljiva svima, bez obzira na političku, regionalnu ili kakvu drugu odrednicu društvenog djelovanja.                                                                                                  

 

Asim Kamber