Kamberović: Ovim što se desilo u Srebrenici želi se poniziti jedan čitav narod

Nepoznata osoba je jučer, na Badnji dan, ostavila i vreću s otpadom svinjskog mesa blizu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. To je poruka živima, kazao je u popodnevnom programu TV Alfa profesor Husnija Kamberović, historičar i predsjednik Udruženja za modernu historiju.

- Jako je žalosno da neko uoči Božića i na takav način šalje jednu ružnu poruku, umjesto poruke o nekom miru, poštovanju i suživotu. Zapravo svim tim što se desilo želi se poniziti jedan čitav narod. To je nešto što je tragično i teško razumljivo. Moglo bi se reći da je to rezultat jedne nespremnosti društva, prije svega srpske nacionalnosti da se suoči sa zločinima. S druge strane, to je mislim rezultat i čitave političke situacije u kojoj se mi danas nalazimo, ističe Kamberović. 

Profesor Kamberović je u popodnevnom programu govorio i o radu Udruženja za modernu historiju.

- Godina 2018. pred nas je postavila brojne izazove kojima smo dobro odgovorili. S našim partnerima priredili smo i nekoliko važnih događaja, od kojih je i History Fest. U ovoj godini imamo velike planove. Bit ćemo fokusirani na History Fest, koji će ove godine donijeti velika iznenađenja, kazao je Kamberović.